Китайски хороскоп - Плъх

Даниела Минчева Написана от 

(2 гласа)

Родените през 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020 са Плъх

Прочути личности, родени в годината на плъха.

Шарл Азнавур, Марлон Брандо, Джордж Буш, Реймънд Чан-длър, Морис Шевалие, Бенджамин Дизраели, Кларк Гейбъл, Томас Харди, Ив Сен Лоран, Иван Лендъл, Моцарт, Ричард Ник-сън, Бърт Рейнолдс, Уилям Шекспир, Лев Толстой, принц Чарлз.

Плъхът е роден под знака на обаянието. Той е интелигентен, хората го обичат, той самият обича компании и многолюдни сбирки. Умее със завидна лекота да завързва отношения и връзки и хората се чувствуват добре в негово присъствие. Той е обществено животно и обикновено се интересува от добруването и действията на другите. Много го бива да чете характер и хората често търсят неговия съвет и мнение.

Плъхът е усърден и старателен работник. Освен това е надарен с богато въображение и никога не изпитва недостиг от хрумвания. Понякога обаче му липсва самочувствието да придвижва идеите си, както би следвало, и това нерядко може да му попречи да се сдобие с признанието, което заслужава.

Плъхът е наблюдателен и мнозина от тази зодия са станаци отлични писатели и журналисти. Освен това го бива да се занимава с персонал и реклама и би постигнал много в една служба, където има работа с хора и средства за информация. Уменията му са особено, ценени в кризисни моменти, тъй като Плъхът има особено развито чувство за самосъхранение, най-вероятно е решението да бъде открито от някой Плъх.

Плъхът обича да е там, където кипи действие, но ако попадне в бюрократично или ограничаващо свободата положение, може да се превърне в блюстител на дисциплината и рутината.

Понякога се проявява като оппортюнист и поетоянно търси как да подобри материалното си благосъстояние и начина си на живот. Рядко ще пропусне ня- Щ коя благоприятна възможност да се забърка в толкова  много планове и начинания, че започва да прахосва силите си и в резултат почти нищо не постига. Освен това е доверчив и лесно може да бъде измамен от по- безсъвестните от него.   

Друга характерна негова черта е отношението му « към парите. Крайно е пестелив и на някои може да се стори стиснат. Причината е там, че обича парите да се  пазят за семейството му. С партньора си може да е щедър, както и с децата си и с близки приятели и роднини. Към себе си също проявява щедрост, тъй като рядко се лишава от някой разкош или предмет, който много му е допаднал. Плъхът умира за придобивки и се слави като човек, който обича да трупа предмети. Мрази прахосничеството и не дава нищо да се изхвърли. Освен това нерядко е лаком и едва ли ще откаже покана за похапване на чужда сметка или билет за някое разточително обществено мероприятие.

Плъхът го бива да води разговори, макар че се случва да издрънка нещо, което би трябвало да премълчи. Може да е много критичен към другите - изключително честен и непредубеден критик е, но и се възползва от поверителна информация за лични цели. Така или иначе, понеже е умен и чаровен, повечето хора са склонни да му простят.

През целия си дълъг и наситен с преживелици живот Плъхът се сдобива с множество приятели и открива, че особено добре му допадат хора, родени под собствения му знак, както и родените под знаците на Вола, Дракона и Маймуната. ГГлъхът се разбира и с родените под знаците на Тигъра, Змията, Петела, Кучето и Глигана, но за доста чувствителните Заек и Коза Плъхът се оказва прекалено критичен и прям. Конят и Плъхът също трудно се разбират - Плъхът се стреми към сигурност и затова променливите настроения на Коня и неговата твърде независима природа го смущават.
Плъхът е със силно развито семейно чувство и дава мило и драго, за да са доволни близките му. Изключително е предан на родителите си и сам той може да е грижлив и любящ родител. Интересува се с какво се занимават децата му и се грижи от нищо да не изпитват нужда. Често Плъхът има многобройно семейство.

Жената Плъх е с добродушен, открит характер и се включва активно в множество дейности. Тя е великолепна домакиня и често има широк кръг приятели. Добросъвестна е и проявява много вкус при обзавеждането на дома. Стои като стена зад другите членове на семейството си и поради своя изобретателен, дружелюбен и упорит характер може да сполучи във всяка професия, с която се заеме.

Макар Плъхът да е по природа открит, а понякога дори екстроверт, той е силен индивидуалист, със свой собствен личен свят. Не издава чувствата си и макар да няма нищо против да научи какво правят другите, много мрази да му се бъркат в работите. Не обича обаче самотата и ако остане сам за известно време, лесно изпада в депресия.

Несъмнено е много надарен, но в повечето случаи не съумява да извлече изгода от множеството си дарби. Склонен е да се забърква в прекалено много начинания и да гони едновременно излишно голям брой възможности. Ако само можеше да позабави темпото и да се съсредоточи върху едно нещо, би постигнал големи успехи. В противен случай успехът и богатството ще му убягнат. Ала с неизчерпаемата си способност да очарова Плъхът рядко, да не кажем никога, не ще остане без приятели.