Китайски хороскоп - Петел

Даниела Минчева Написана от 

(4 гласа)

Всички родени през 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017 са Петел

Прочути личности, родени в годината на Петела

Майкъл Кейн, Ерик Клептън, Роджър Долтри, Единбургският херцог, Ерол флин, Щефи Граф, Катрин Хепбърн, Дайън Кийтън, Йоко Оно, Доли Партън, Питър Устинов, Рихард Вагнер.

Петелът е роден под знака на искреността. Той е ярка, колоритна личност. Педантичен е и отличен организатор при възможност винаги планира предварително действията си.

Петелът е високо интелигентен и обикновено много образован. Има добро чувство за хумор, както и дар-слово. Обича дискусиите и с удоволствие участва във всякакви дебати, изразявайки открито и категорично мнението си. Липсва му обаче такт, тъй че лесно може да навреди на репутацията си или да обиди някого с необмислена забележка или постъпка. Освен това по характер е непостоянен и трябва да се стреми да не се поддава на моментни настроения.

Обикновено се държи с чувство за собствено достойнство, уверено и авторитетно. Умее да се справя с финансови въпроси и твърде успешно организира финансовите си дела. Знае къде да вложи парите си и може да натрупа голямо състояние. Повечето Петли са пестеливи, а когато харчат парите си, правят го с разум, но има и такива, макар и малко на брой, които са точно обратното - прочути прахосници. За щастие Петелът умее да печели добре и рядко остава без достатъчно средства, за да се справи с трудностите.

Друга типична черта на Петела е, че той неизменно носи със себе си бележник или листове хартия, за да записва важните неща, които не бива да забравя -
Петелът не понася губенето на време и във всичките си разнообразни дейности се проявява като човек на реда, точен и методичен.


Обикновено е много амбициозен, но невинаги е реалист в стремежите си. Понякога дава воля на въображението си и макар че мрази да му се бъркат в работите, би било в негов интерес по-честичко да се вслушва в чуждите съвети. Освен това не обича критиките и ако усети, че някой се съмнява в преценките му или прекалено много си вре носа в неговите дела, без колебание показва чувствата си. Гой може да бъде доста егоцентричен и упорит за сравнително обикновени неща, но затова пък е честен човек, на когото може да се разчита и да се има доверие, което е твърде ценно за хората около него.

Родените в часовете между 5 и 7 сутринта и 5 и 7 вечерта (в зори и по залез слънце) са най-екстровертните представители на своя знак, но всички Петли обичат светския живот и с удоволствие ходят по гости и на официални приеми. Петелът обикновено има широк кръг от приятели и забележително лесно установява контакт с влиятелни личности. Често членува в няколко клуба и дружества и се занимава с различни дейности. Особено се интересува от въпросите на околната среда, на филантропията и на всичко, свързано с благото на другите. Петелът е много грижовен и обича да помага на родените с по-малко късмет от него.

С голямо удоволствие се занимава с градината си и макар че не й отделя толкова време, колкото би желал, неговата градина е добре поддържана и дава богата реколта.

Общо взето, се облича изискано и ако службата му го налага, с достойнство и гордост би носил униформа. Не е против славата и умира да е център на вниманието. Често се справя добре с рекламната дейност или с каквато и да било служба, която предполага контакти със средствата за осведомяване. Също така може да бъде много добър учител.
Жената Петел води разнообразен и интересен живот. Тя се отдава на безброй занимания и мнозина се чудят как се справя с всичко. Обикновено е категорична в мненията си и подобно на мъжа Петел не се колебае да ги изразява открито или да поучава другите. Изключително делова е, организирана и поддържа дома си чист и подреден. Има добър вкус по отношение на облеклото и обикновено носи елегантни, но практични дрехи.

Петелът по правило има голямо семейство и като родител се занимава най-активно е образованието на децата си. Той е много лоялен към своя партньор и ще установи, че особено си подхожда с родените в годините на Змията, Коня, Вола и Дракона. При условие, че не се бъркат много в разнообразните занимания на Петела, Мишката, Тигърът, Козата и Глиганът също биха могли да установят добри отношения с него, но двама Петли под един покрив вероятно биха се дърлили и дразнили взаимно. Прекалено откровеният Петел едва ли би допаднал на твърде чувствителния Заек, а сам той много скоро би се подразнил от любопитната и хитра Маймуна. На него ще му е трудно да се разбере и с Кучето.

Ако съумее да преодолее непостоянството си и ако проявява повече такт в оценките си, Петелът би могъл да постигне много в живота. Той е способен, талантлив и почти навсякъде, където отиде, оставя трайно и обикновено благоприятно  впечатление.