Свойствата на скъпоценните камъни - І

Даниела Минчева Написана от 

(1 глас)

При избора на скъпоценни камъни е важно да се знае каква роля ще изпълняват те: на амулет или на талисман.
Амулетът пази притежателя си от нежелани влияния или от собствените му постъпки, които могат да му навредят, изостря усета му за надвиснали опасности, предпазва го от заболявания.
Талисманът укрепва и поддържа определени качества на характера, съдейства за тяхното развитие и създава условия, благоприятни за разгръщането на тези качества.
Общият брой на камъните в бижутата, които се носят едновременно, не бива да е равен на 2, 4, 8 или 13. Подходящи са комбинациите от 3, 5, 7, 9 камъка. Силата на камъка се определя не от неговите размери, а от чистотата му.
Крадените камъни влияят много зле. Закупените започват да действат с пълна сила след няколко години. Най-добри са подарените или наследени камъни.
Аквамарин - разновидност на берила, силикат на берилия и алуминия, с цвят от светлозеленикав до небесносин. На пряка слънчева светлина може да избледнее. Лесно може да се сбърка с бледия сапфир. Като талисман развива смелостта, осигурява безопасност при морски пътешествия, единство в брака. С потъмняване предупреждава притежателя си за интриги срещу него. Като амулет охлажда споровете и страстите, подобрява зрението при продължително съзерцаване, облекчава зъбобол, болки в черния дроб и стомаха.

 

Александрит - разновидност на хризоберила. Има рядка окраска - на дневна светлина е светло синьозелен, почти прозрачен, а на изкуствено осветление придобива червено-виолетов цвят. Този камък не бива да се носи единично, тъй като това причинява нещастие. Смята се, че регулира образуването на кръвта, пречиства я и укрепва кръвоносните съдове. За разлика от другите камъни мистичното значение на александрина не е свързано с древните традиции, тъй като камъкът е открит едва в средата на миналия век.

Аметист - кварц, оцветен от примеси на железни окиси във виолетов цвят с най-разнообразни оттенъци. Под дългото въздействие на слънцето аметистът може да избледнее. Названието се смята за производно от гръцкото „аметистос" - свободен от опиянение. Наричат го още камък на Бакхус и епископски камък - при посвещение в кардиналски сан на посветения връчвали пръстен с аметист. Като талисман придава благоразумие и бодрост, укрепва социалното положение, донася слава в изкуството. Като амулет предпазва от пиянство, наркомания и всякакви други невъздържаности. Поставен под възглавницата, той изпраща щастливи сънища. Запазва паметта, прогонва лошите мисли, предпазва от бъбречни заболявания. От този камък бягат змиите и всякакви други влечуги. Не бива да се носи постоянно, а от време на време.

Ахат - слоест халцедон, разновидност на кварца, разнообразен по цвят на слоевете и образувания рисунък. Като талисман придава мъжество, спокойствие, способства за дълголетието, привлича успеха, отслабва болките, лекува болестите на стомаха, предпазва от бури и урагани.

Следва