Свойствата на скъпоценните камъни - ІІІ

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

При избора на скъпоценни камъни е важно да се знае каква роля ще изпълняват те: на амулет или на талисман.
Амулетът пази притежателя си от нежелани влияния или от собствените му постъпки, които могат да му навредят, изостря усета му за надвиснали опасности, предпазва го от заболявания.
Талисманът укрепва и поддържа определени качества на характера, съдейства за тяхното развитие и създава условия, благоприятни за разгръщането на тези качества.
Общият брой на камъните в бижутата, които се носят едновременно, не бива да е равен на 2, 4, 8 или 13. Подходящи са комбинациите от 3, 5, 7, 9 камъка. Силата на камъка се определя не от неговите размери, а от чистотата му.
Крадените камъни влияят много зле. Закупените започват да действат с пълна сила след няколко години. Най-добри са подарените или наследени камъни.

Диамант - в обработен вид се нарича брилянт. Още от древността се смята за скъпоценен камък от най-висш клас. Чист въглерод, обикновено безцветен или със слаби жълти, зелени, светлосини, сиви, по-рядко розови оттенъци. Много рядко се среща черен диамант. Диамантът се смята за един от най-мощните талисмани. Той придава на притежателя си сила, храброст, непобедимост. Прогонва греховните помисли, дарява добродетел, води към високо обществено положение. Най-ефективен е, когато е получен като безкорцстен подарък. Купненият не носи полза. На ръката на прес-
тъпник действа против него. Като амулет лекува склероза, предотвратява образуването на камъни в организма, предпазва от уроки, дава спокоен сън. Диамант със зеленикав оттенък носи на жените плодовитост и облекчава родилните болки.

Изумруд - прозрачна разновидност на берила в зелени тонове. Скъпоценен камък от най-висш клас. Тъмнозелените разновидности се ценят по-високо дори от диаманта. Изумрудът се поставя в златна обковка. Идеален талисман. Изостря ума и изобретателността, помага да се предвижда бъдещето, избавя от коварство в любовта. Активно се бори с лъжливостта, разврата, принципността на притежателя си. Ако внимателно се вгледате в изумруд сутрин, то през целия ден ще ви съпътства успех в добрите начинания. Като амулет  лекува онези части на тялото, с които е в контакт, особено очите. Спасява от тъга, треска, епилепсия. Поставен под възглавницата, избавя от безсъние. Сънищата на човек, носещ изумруд, често се сбъдват. Дарява дълголетие, прогонва лошите хора.