Свойствата на скъпоценните камъни - ІV

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

При избора на скъпоценни камъни е важно да се знае каква роля ще изпълняват те: на амулет или на талисман.
Амулетът пази притежателя си от нежелани влияния или от собствените му постъпки, които могат да му навредят, изостря усета му за надвиснали опасности, предпазва го от заболявания.
Талисманът укрепва и поддържа определени качества на характера, съдейства за тяхното развитие и създава условия, благоприятни за разгръщането на тези качества.
Общият брой на камъните в бижутата, които се носят едновременно, не бива да е равен на 2, 4, 8 или 13. Подходящи са комбинациите от 3, 5, 7, 9 камъка. Силата на камъка се определя не от неговите размери, а от чистотата му.
Крадените камъни влияят много зле. Закупените започват да действат с пълна сила след няколко години. Най-добри са подарените или наследени камъни.

Карнеол - халцедон с тъмните оттенъци на червения цвят. Като талисман привлича към жените сърцата на поклонниците. Като амулет спасява от меланхолия и изблици на сляп гняв. Засилва зрението. Помага при съдебни дела.

Кехлибар - изкопаема скала от органичен произход, среща се на отделни късове, понякога много големи, с неправилна форма. На цвят е от бледожълт до червено-кафяв. Като талисман усилва интуицията, помага да се направи правилен избор на приятели, помага също така в изследователската и изобретателската дейност. Като амулет кехлибарът е уникален. Приписват му се разностранни целебни свойства. При носене във вид на обеци помага срещу разстройство във функциите на щитовидната жлеза, при болести на ушите, очите и гърлото. Смятало се е, че жена, която носи кехлибарен накит като бременна, ще роди лесно.

Корал - образуван е от твърдия варовиков скелет
на вид морски животни. Среща се бял, розов и червен корал. Като талисман е подходящ за гадателите. Като амулет предпазва от уроки, лекува рани и язви, укрепва паметта.

Котешко око - разновидност на кварца, пронизана от иглестите маслиненозелени кристали на рутила. Като талисман изостря интуицията, увеличава благоразумието, събужда предчувствията, ако е надвиснала беда. Пръстени с такива камъни при приближаване на опасност започват да се усещат на ръката - пречат, тежат. Като амулет котешкото око съхранява любовта и предпазва от измяна.