Свойствата на скъпоценните камъни - V

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

При избора на скъпоценни камъни е важно да се знае каква роля ще изпълняват те: на амулет или на талисман.
Амулетът пази притежателя си от нежелани влияния или от собствените му постъпки, които могат да му навредят, изостря усета му за надвиснали опасности, предпазва го от заболявания.
Талисманът укрепва и поддържа определени качества на характера, съдейства за тяхното развитие и създава условия, благоприятни за разгръщането на тези качества.
Общият брой на камъните в бижутата, които се носят едновременно, не бива да е равен на 2, 4, 8 или 13. Подходящи са комбинациите от 3, 5, 7, 9 камъка. Силата на камъка се определя не от неговите размери, а от чистотата му.
Крадените камъни влияят много зле. Закупените започват да действат с пълна сила след няколко години. Най-добри са подарените или наследени камъни.

Лунен камък - натриево-калциев силикат с млечносиньо сияние и вълшебна игра на светлината. Нарича се още селенит. Съществува и черен лунен камък, наречен лабрадор. Като талисман усилва лунните качества на притежателя си - емоционалност, мечтателност, нежност. Стимулира спомените. Смекчава непреклонните и твърде самоуверените. Опасен е за затворените и капризните натури. Особено силен е при новолуние, когато се налива с леден блясък. Като амулет се използва рядко. Смята се, че помага при епилепсия чрез леко хипнотизиращото си влияние при продължително съзерцаване.

Малахит - воден карбонат на медта с всички оттенъци на зеления цвят, включително и черно-зелен. Един от най-популярните камъни благодарение на яркото си оцветяване, красивия рисунък и лекотата при обработката. Като талисман той носи изпълнение на желанията, но е популярен главно като амулет, и то детски. Смята се, че помага при пристъпи на астма, ревматизъм, нормализира сърдечната дейност, предпазва децата от болести и злополуки. Препоръчва се да се носи на шията.

Нефрит - красив полупрозрачен камък, оцветен в различни нюанси на зеленото. В древен Китай се е смятал за свещен камък и от него са били изработвани различни предмети. Предполага се, че лекува бъбречни заболявания, жлъчни колики и други. Освен това  предпазва от гръм и дарява притежателя си с верността и лоялността на околните.