Свойствата на скъпоценните камъни - VІ

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

При избора на скъпоценни камъни е важно да се знае каква роля ще изпълняват те: на амулет или на талисман.
Амулетът пази притежателя си от нежелани влияния или от собствените му постъпки, които могат да му навредят, изостря усета му за надвиснали опасности, предпазва го от заболявания.
Талисманът укрепва и поддържа определени качества на характера, съдейства за тяхното развитие и създава условия, благоприятни за разгръщането на тези качества.
Общият брой на камъните в бижутата, които се носят едновременно, не бива да е равен на 2, 4, 8 или 13. Подходящи са комбинациите от 3, 5, 7, 9 камъка. Силата на камъка се определя не от неговите размери, а от чистотата му.
Крадените камъни влияят много зле. Закупените започват да действат с пълна сила след няколко години. Най-добри са подарените или наследени камъни.

 

Оливин - силикат на желязото и магнезия. Най - често се среща във вид на неправилни зърна. Цветът му е от тъмножълт до зелен, с различна степен на прозрачност. Съвсем прозрачните камъни със селен и жълт  цвят се наричат хризолит. Като талисман носи щастие и успех във всички начинания. При мъжете усилва сексуалните желания. Като амулет предпазва от лоши  настроения и врагове.

Оникс - разновидност на ахата. Съставен е от различни на цвят слоеве: бели и черни или бели и червени. Слоевете са плоски, а линиите - прави. Вярва се,  че дарява притежателя си със самочувствие.

Опал - форма на силициевия двуокис. Опалесценцията му придава тайнственост и тревожност. Смятат  го за камък на измамните надежди. В зависимост от цвета и вида на опалесценцията се различават следните разновидности на благородните опали: прозрачен,  бял, черен, огнен, царски и др. Като талисман опалът пробужда дар за ясновидство, поддържа талантите на притежателя си. Опалът е катализатор на непостоянството и може да тласка собственика си в различни  крайности. Притежателят на опал трябва да посвети себе си на една-единствена цел, иначе може да стане  играчка в ръцете на съдбата. Максималната активност  на всички опали е през октомври. Като амулет опалът успокоява нервите, предпазва от меланхолия, лекува болестите на сърцето, предупреждава за припадък, подобрява остротата на зрението. Огненият опал защитава от стихийни бедствия.