Свойствата на скъпоценните камъни - VІІ

Даниела Минчева Написана от 

(1 глас)

При избора на скъпоценни камъни е важно да се знае каква роля ще изпълняват те: на амулет или на талисман.

Амулетът пази притежателя си от нежелани влияния или от собствените му постъпки, които могат да му навредят, изостря усета му за надвиснали опасности, предпазва го от заболявания.
Талисманът укрепва и поддържа определени качества на характера, съдейства за тяхното развитие и създава условия, благоприятни за разгръщането на тези качества.
Общият брой на камъните в бижутата, които се носят едновременно, не бива да е равен на 2, 4, 8 или 13. Подходящи са комбинациите от 3, 5, 7, 9 камъка. Силата на камъка се определя не от неговите размери, а от чистотата му.
Крадените камъни влияят много зле. Закупените започват да действат с пълна сила след няколко години. Най-добри са подарените или наследени камъни.

 

Планински кристал - безцветен кристален кварц, привличащ човека още от древността със своята прозрачност и красота. Като талисман укрепва постоянството. Като амулет е смятан за прекрасно средство при сърдечни заболявания и при болести на стомаха и очите. Поставен в пръстен, предпазва от простуди и измръзване. Избавя от кошмарни сънища. Носен отдясно на тялото, подобрява работата на жлъчката.

 

Рубин - скъпоценен камък от най-висок клас. Химически представлява корунд (алуминиев окис). Прозрачен, с яркочервен, виолетово-червен или тъмночервен цвят. Оцветяването му се дължи на окиси на хрома и желязото. Известен е и се цени от дълбока древност. Много силен талисман е, затова към него трябва да се подхожда внимателно. И своите най-добри проявления той въодушевява човека за велики дела. На ръката на благороден и издигнат в обществото човек той носи победи. На ръката на обикновен човек носи любов и щастие. Според източните традиции рубинът дава на притежателя си силата на лъва, безстрашието на орела, мъдростта на змията. На жените той носи плодовитост. Но рубинът усилва и отрицателните черти в характера. Той изтъква егоизма, увеличава природната жестокост и безпощадност, често неговото влияние е съдбоносно. Злият по природа човек се превръща в истински демон. Като амулет рубинът укрепва сърцето, засилва кръвообращението, пази от нощни кошмари, прогонва тъгата, защитава от неверни приятели, удължава живота.