Свойствата на скъпоценните камъни - VІІІ

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

При избора на скъпоценни камъни е важно да се знае каква роля ще изпълняват те: на амулет или на талисман.
Амулетът пази притежателя си от нежелани влияния или от собствените му постъпки, които могат да му навредят, изостря усета му за надвиснали опасности, предпазва го от заболявания.
Талисманът укрепва и поддържа определени качества на характера, съдейства за тяхното развитие и създава условия, благоприятни за разгръщането на тези качества.
Общият брой на камъните в бижутата, които се носят едновременно, не бива да е равен на 2, 4, 8 или 13. Подходящи са комбинациите от 3, 5, 7, 9 камъка. Силата на камъка се определя не от неговите размери, а от чистотата му.
Крадените камъни влияят много зле. Закупените започват да действат с пълна сила след няколко години. Най-добри са подарените или наследени камъни.

Сапфир - син или тъмносин корунд, прозрачен, оцветен от примесите на съединенията на желязото и титана. Като талисман съдейства за духовното развитие, укрепва верността, целомъдрието, охлажда излишната страст. Повишава решителността, привлича приятелите, отблъсква враговете. Носи душевен комфорт. За пълноценното му въздействие от притежателя му се изисква доброта. Опасен е със своите дефекти. Притежател на сапфир с пукнатини и петна е лишен от радост и весело общество. Като амулет предпазва от вероломство и страх, сърдечни заболявания и отрови.

Сардоникс - слоест ахат с червено-кафяви и бели или сини и бели ивици. В древността е бил смятан за могъщ талисман. Придавал мъжество, защитавал от неверни приятели. Като амулет бил използван за спи-
ране на кръвотечения и за ускоряване на срастването на счупени кости.

Сердолик - оранжев, червено-оранжев или кафяво- червен халцедон. Слабо радиоактивен камък, изискващ златна обковка. Като талисман предпазва от спорове и кавги. Подобрява настроението, способства за благополучието. Смятан е за любовен талисман - събужда чувства и страст. Като амулет подобрява състава на кръвта, побеждава треската, лекува нервни заболявания, укрепва зъбите, регулира месечния цикъл на жените. Огърлица от сердолик трябва да носят болните от болести на щитовидната жлеза. Поставен на клепачите, помага при главоболие. Препоръчва се на жените по време на раждане да държат сердолик в устата си.