Свойствата на скъпоценните камъни - ІX

Даниела Минчева Написана от 

(1 глас)

При избора на скъпоценни камъни е важно да се знае каква роля ще изпълняват те: на амулет или на талисман.
Амулетът пази притежателя си от нежелани влияния или от собствените му постъпки, които могат да му навредят, изостря усета му за надвиснали опасности, предпазва го от заболявания.
Талисманът укрепва и поддържа определени качества на характера, съдейства за тяхното развитие и създава условия, благоприятни за разгръщането на тези качества.
Общият брой на камъните в бижутата, които се носят едновременно, не бива да е равен на 2, 4, 8 или 13. Подходящи са комбинациите от 3, 5, 7, 9 камъка. Силата на камъка се определя не от неговите размери, а от чистотата му.
Крадените камъни влияят много зле. Закупените започват да действат с пълна сила след няколко години. Най-добри са подарените или наследени камъни.

Тигрово око - жълто-кафяв халцедон с влакнести включения от железен хидроокис. Характерни за него са редуващите се светли и тъмни ивици, лъчисти и преливащи се. Като талисман усилва способностите за съсредоточаване, укрепва здравия разум, насочва притежателя си към значителните неща, стимулира педагогическите способности. Като амулет предпазва от страданията на необоснованата ревност и от коварството на съперниците.

Топаз - силикат на алуминия, съдържащ флуор. Отличава се с разнообразие на цветовите оттенъци -от син през светлосин и зелен до жълт, оранжев, розов. Като талисман стимулира съобразителността, придава честност, обективност, либерализъм. Привлича към притежателя си благосклонността и разположението на околните. Донася богатство и признание. Като амулет лекува нервните разстройства и запазва красотата. Златистият топаз е особено ценен. Той се смята за камък на просветлението. Като талисман укрепва жизнеността, освобождава от буйни и огнени страсти, поражда у човека чувство за безметежна радост от живота, развива фантазията. Като амулет помага при лудост и безумие. Предпазва от уроки. При носене на шията облекчава пристъпите на астма.

Турмалин - минерал със сложен състав, оцветен различно от йоните на мангана (розов, червен), желязото (син, зелен, черен), хрома (зелен). Най-ценни са червените турмалини. Характерна особеност на този камък е, че притегля пепелта от цигарата. Различно оцветените турмалини имат различно действие като талисмани. Малиновочервеният турмалин е талисман на художниците - дава им творчески сили и признание. Зеленият турмалин поглъща излишната енергия - той трябва да се носи само до 35-годишна възраст. Черният турмалин е камъкът на магьосниците. Като амулет турмалинът от всички видове съхранява младостта и силата на притежателя си.

Тюркоаз - воден фосфат на алуминия и медта с небесносин или ябълковозелен цвят. Известен е още от дълбока древност. Тюркоазът е смятан за универсално благотворен камък и не е противопоказен на нито един зодиакален знак. Но на ръцете на зли, недоброжелателни хора бързо се разваля. Смятан е още за предимно мъжки талисман. Като талисман усилва интуицията, придава честолюбие, проницателност, постоянство. Носи успех на притежателя си, щастие и мир в семейството. Спасява от гнева на силните на деня. Тюркоазът може да бъде талисман само на високопоставени хора. Като амулет, особено ако се носи на врата, облекчава болните от хепатит, действа целебно при очни и стомашни болести, предпазва от нищета. В екологично замърсени местности и при опасност от произшествия тюркоазът старее пред очите на човека - от светлите тонове минава към синьо, после към зелено и накрая потъмнява съвсем. Този тюркоаз е „мъртъв" и не притежава никакви свойства.