Свойствата на скъпоценните камъни - Х

Даниела Минчева Написана от 

(2 гласа)

При избора на скъпоценни камъни е важно да се знае каква роля ще изпълняват те: на амулет или на талисман.
Амулетът пази притежателя си от нежелани влияния или от собствените му постъпки, които могат да му навредят, изостря усета му за надвиснали опасности, предпазва го от заболявания.
Талисманът укрепва и поддържа определени качества на характера, съдейства за тяхното развитие и създава условия, благоприятни за разгръщането на тези качества.
Общият брой на камъните в бижутата, които се носят едновременно, не бива да е равен на 2, 4, 8 или 13. Подходящи са комбинациите от 3, 5, 7, 9 камъка. Силата на камъка се определя не от неговите размери, а от чистотата му.
Крадените камъни влияят много зле. Закупените започват да действат с пълна сила след няколко години. Най-добри са подарените или наследени камъни.

Хелиолит - наричат го още слънчев камък. Разновидност е на ортоклаза. Прелива се в златисто и при осветяване образува „слънчеви зайчета" в малинови, оранжево-червени и жълти тонове. Като талисман събужда фантазията, придава способности към мистика, понякога тласка към неочаквани постъпки. У възрастните за кратко разгаря огъня на младежки страсти. Особено активен е, ако се носи заедно с нефрит. Като амулет подобрява цвета на кожата, лекува нервни разстройства, амнезии.

Хелиотроп - халцедон с тъмнозелен цвят, прошарен от червени или жълти петна. Рисунъкът на тези петна възбужда фантазията на притежателя. Хелиотропът придава енергия на собственика си, затова се Щ смята за талисман на военните. Като талисман той  привлича вниманието към притежателя си, носи успех и щастие в битките, особено на война. Като амулет не се използва. Хелиотропът е също камък на заклинателите. Носителят на този камък трябва да бъде много внимателен в изразите си, тъй като това е камъкът на словесната магия.

Хиацинт - прозрачна разновидност на циркона, обикновено оцветена в тъмночервено, пурпурно или оранжево. Този камък трябва да притежават най-вече администраторите. Той засилва организационните способности.

Хризолит - златисто-зелена прозрачна разновидност на оливина. Камъкът дарява на притежателя си честност и откровеност.

Хризопраз - халцедон със светъл синьозелен, ябълковозелен или тревистозелен цвят. Оцветяването се дължи на примеси на хромови, никелови и железни съединения. В древността, носен на гривна, е бил смятан за талисман, предпазващ от урочасване, завист, клевета.