Свойствата на скъпоценните камъни - ХІ

Даниела Минчева Написана от 

(1 глас)

При избора на скъпоценни камъни е важно да се знае каква роля ще изпълняват те: на амулет или на талисман.
Амулетът пази притежателя си от нежелани влияния или от собствените му постъпки, които могат да му навредят, изостря усета му за надвиснали опасности, предпазва го от заболявания.
Талисманът укрепва и поддържа определени качества на характера, съдейства за тяхното развитие и създава условия, благоприятни за разгръщането на тези качества.
Общият брой на камъните в бижутата, които се носят едновременно, не бива да е равен на 2, 4, 8 или 13. Подходящи са комбинациите от 3, 5, 7, 9 камъка. Силата на камъка се определя не от неговите размери, а от чистотата му.
Крадените камъни влияят много зле. Закупените започват да действат с пълна сила след няколко години. Най-добри са подарените или наследени камъни.


Циркон - силикат на циркония, оцветен в жълтеникаво. Придава на притежателя си морална устойчивост.

Яспис - плътна скала от микроскопични кварцови зърна с примеси на железни и манганови окиси. Ясписът се отличава с разнообразие на цветови оттенъци и рисунък. Най-често срещани са червеният и зеленият яспис. Като талисман усилва вниманието, придава вяра в собствените сили и неуморимост в работата. Като амулет помага при треска и епилепсия, освежава паметта, възстановява силите. Червеният яспис изостря обонянието, намалява женските страдания. Тъмният яспис предпазва от ненавист и отрова.