Лимончело (Лимонов ликьор)

Даниела Минчева Написана от 

(8 гласа)
Лимончело (Лимонов ликьор) Избрана

Продукти:
10 лимона
1 л водка (може да се използва домашна ракия, която да бъде с по-неутрален аромат)
4-5 ч.ч. захар (900-1000 гр.)
3 1/2 вода ч.ч. (875 мл.)

Приготвяне:
Измийте лимоните много добре с гореща вода, отцедете и подсушете напълно. С картофобелачка обелете кората(без бялата част). Поставете ги в буркан, заедно с 2 ч.ч. водка(корите трябва да са напълно закрити с течност). Затворете плътно и поставете на тъмно, хладно място за 30 дена, като разклащате всеки ден.
Смесете захарта и водата в тенджера. Оставете да заври и разбърквайте до пълното разтваряне на захарта. След това оставете да ври десетина минути на слаб огън, докато се посгъсти сиропа. Свалете от огъня и охладете напълно.
Прецедете ароматизираната водка, за да отстраните лимоновите кори, през хартиен филтър за кафе-машина (или през плътен тензух). Смесете ароматизираната водка, останалото количество алкохол и захарния сироп. Напълнете в бутилки, затворете плътно и поставете на тъмно и хладно място за още 20 дни.
След това прехвърлете в хладилник и сервирайте ликьора ледено студен в малки чашки. Чудесно се съчетава със сладолед или различни шербети и с него могат да се ароматизират различни сладкиши.

Забележка: По принцип лимончелото е много сладък ликьор, но ако искате може да намалите количеството на захарния сироп или да добавете още алкохол.
**

Още в тази категория: Как се прави червено вино? »