Как се прави червено вино?

Даниела Минчева Написана от 

(7 гласа)
Как се прави червено вино? Избрана

Червените трапезни вина се получават от червено грозде и ферментацията на ширата протича заедно с кожиците и семената. 

За червени трапезни вина най-подходящо е гроздето, което има над 22-23% захар и 5-6 г/л киселини. От 100 кг грозде се получава 60 л вино. 

Гроздето се оронва и се смачква с гроздомелачка или на ръка. Чепките се отделят, преди кашата да се постави във ферментационните съдове (каци или бидони). През време на ферментацията трябва да се следи най-вече за промяната на температурата и за намаляването на захарите. Оптималната температура за ферментацията е 25 С. при температура под 15 и над 30 С ферментацията отслабва и спира. При нормални условия тя протича за 8-10 дни. 

Виното се отточва след пълното разграждане на захарите, което в домашна обстановка се определя на вкус. Прецежда се и първо се прехвърля в дървен съд, за да се обогати с кислород, и след това се налива в чисто буре или тъмни стъклени бутилки. Джибрите може да се пресуват и да се изварят на ракия. 

Съдовете, в които се държат вината, трябва да са пълни догоре, а температурата в помещенията трябва да се поддържа от 10 до 15 С. 

За първи път виното се претаква около 3 седмици след отточването, за да се отдели от утайката, втори път – в началото на зимата, след първите студове (ниската температура причинява утаяване на винения камък), третия път – в края на зимата и четвърти път – преди настъпването на горещините (юни). 

Да ви е сладко!!! 

Бъдете здрави и добри!!! 

 

Още в тази категория: « Лимончело (Лимонов ликьор)