Терин от пилешки дробчета с порто

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

Продукти:

    1 кг. замразени пилешки дробчета

    200 мл. порто

    125 гр. студено масло

    2 глави стар лук

    3 скилидки чесън

    2 дафинови листа

    1 ч. лъж. нарязана прясна мащерка

    1/2 ч. лъж. сол

    1/4 ч. лъж. черен пипер

    60 мл. бренди, коняк или отново порто

Дробчетата се размразяват и се измиват хубаво. Заливат се с 200 мл. порто и се оставят покрити в хладилника за 12 часа. След това се изцеждат.

От маслото се отделят 2 суп. лъжици, които се разтопяват в дълбок тиган. Останалото масло се държи на студено.

В разтопеното масло се сотира ситно нарязаният лук за 3 минути. Добавя се наситненият чесън и се готви още 30 сек.

В тигана се изсипват отцедените дробчета, дафиновите листа, мащерката, сол и черен пипер. Дробчетата се готвят докато придобият кафяв цвят на повърхността, но отвътре останат розови и сочни – около 5 минути. Разбъркват се от време на време. Добавя се брендито (аз използвах порто) и готвенето продължава, докато по-голямата част от течността се изпари.

Отстраняват се огъня и се оставят да се охладят. Махат се дафиновите листа. Сместа се слага в кухненски робот и се пасира. Добавя се студеното масло, нарязано на кубчета и отново се пасира, докато сместа стане гладка и еднородна.

Подходяща форма с вместимост 1.3 литра се покрива от вътрешната страна с прозрачно фолио, като краищата му се оставят да стърчат навън. Пастета се изсипва във формата, притиска се леко, за да няма празни места и се заглажда на повърхността. Отгоре съдът също се покрива с фолио. Терина се оставя в хладилника за най-малко 6 часа.

Когато е готов, внимателно се обръща в сервизна чиния. Фолиото се отстранява.