Терин от гъши дроб с ябълков чипс

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

Необходими продукти за 4 порции:

600 г гъши дроб

2 ч. л. сол

1 ч. л. счукан черен пипер

2 ч. ч. порто

За ябълковия чипс:

1 зелена ябълка грени смит

200 мл вода

200 г захар

за соса:

2 ч. ч. порто

1 дафинов лист

½ глава лук, нарязана на ситно

Начин на приготвяне:

1. Дробът се размразява в хладилника, разтваря се с ръце и се изчиства внимателно от големите кръвоносни съдове, като се внимава да остава максимално цял. Подправя се с половината сол и черен пипер, слага се в съд с капак, залива се с портото и се оставя да се маринова 12 часа в хладилника.

2. Отцежда се от маринатата, подправя се с останалите сол и пипер и се нарязва на парчета с дебелина 2 см.

3. Форма с вместимост 400 мл се застила с фолио пластик така, че краищата да стърчат навън.

4. Тиган с незалепващо покритие се сгорещява силно и в него се слагат по 3-4 парчета от дроба да се запечатат от всяка страна за 30-40 сек. След всяка порция запечени дробчета отделената мазнина се прецежда и запазва.

5. Дробът се подрежда в съда на пластове, като между всеки пласт се налива малко от прецедената мазнина. Отгоре се налива отново от мазнината. Затваря се с фолиото и се слага в хладилника за най-малко 12 часа.

6. За чипса ябълките се почистват от семената и се нарязват на много тънки кръгчета. Водата със захарта се слага да заври за 3 мин. Сваля се от огъня и ябълките се оставят да киснат в захарния сироп за 20 мин. Отцеждат се и се слагат да се пекат върху силиконово килимче или върху хартия за печене за около 2 часа на 100°С.

7. Формата се потапя за кратко в гореща вода и теринът се обръща, фолиото се маха и се нарязва на тънки парченца.

8. Слагат се да заврат портото, лукът и дафиновият лист. Врат, докато течността остане наполовина. Прецежда се и сосът е готов.

9. Сервира се с ябълков чипс, редуцирано порто, препечени филийки и, разбира се, чаша хубав сотерн.