ТОРТА „ДОБУШ" - I ВИД

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

Продукти. За блата: 3 яйца, 100 г захар на пясък, 1 1/2 пакетче амонячна сода, брашно за меко тесто. За крема: 250 г краве масло, 120 г пудра захар, 3 яйца, 1/2 л прясно мляко, 60 г брашно.

Приготвяне. На блата: Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се амонячната сода, разтворена с 1 чаена лъжичка оцет или сок от лимон, и брашно. Замесва се меко тесто. Разделя се на 6 топки. Всяка топка се разточва на тънко и се поставя в тортена форма, намазана с масло. Пече се в умерена фурна. На крема: Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се един по един жълтъците. Млякото и брашното се варят до сгъстяване. Оставят се да изстинат, след което се смесват с масления крем. Накрая се прибавят и разбитите на сняг белтъци. Всичко се разбърква много добре.

Платките се намазват с маслен крем последователно, като се нареждат една върху друга. Най-горната платка не се маже с крем, а се полива с гореща карамелизирана захар и веднага се очертават с остър нож парчетата, на които искаме да бъде нарязана. Тортата може да се намаже с крем и да се посипе с начукана карамелизирана захар. Престоява 24 часа.