Палачинкова торта- І вид

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

за палачинките
-3 яйца
-1с.л. захар
-2 прахчета ванилия
-1с.л. олио
-1с.л. коняк
-400 ml прясно мляко
-бакпулвер на върха на ножа
-брашно за рядко тесто
Яйцата се разбиват със захарта , олиото и коняка.Добавя се млякото и ванилията.Брашното се прибавя по малко , за да не се пропусне момента и да стане гъсто.Накрая следва бакпулвера, а може и без него.От тази смес се правят около18- 20 много фини палачинки.Тиганът се намазва със салфетка, напоена с разтопено масло.


за шоколадовия ганаш
-200г черен шоколад със съдържание на какао поне 50%
-200г течна високомаслена сметана
Сметаната се загрява.Преди да кипне, се добавя начупеният шоколад. Бърка се до пълното му разтопяване. Кремът се охлажда и след това енергично се разбива .
От крема се отделят 2 -3 с.л. за украса.Намазват се палачинките и се завиват на пурички.

за ваниловия крем
-500ml прясно мляко
-3с.л нишесте ванилия
-5с.л. захар
-2 прахчета ванилия
-60г масло
-1 яйце
-10г желатин
Млякото се загрява до кипване.
Захарта , нишестето, яйцето и малко водичка се разбъркват на каша. Добавя се към врящото мляко и се бърка няколко мин .В още топлия крем се прибавя маслото и ванилията.Бърка се до леко охлаждане. Прибавя се разтопения желатин.

На дъното на формата се застила една палачинка.Намазва се с ванилов крем и се подреждат един ред от навитите палачинки .Отново се намазва с крем , подрежда се още един пласт палачинки.Накрая се завършва с крем и се заравнява.
Тортата се охлажда няколко часа в хладилник, докато стегне. Освобождава се от формата и се украсява с останалия ганаш.Тортата се реже така , че разрезът на палачинките да е ефектен.