Общи правила за приготвяне на тесто с мая

Даниела Минчева Написана от 

(8 гласа)
Общи правила за приготвяне на тесто с мая Избрана

Прясната мая, раздробена и смесена със сухите съставки, може да престои една нощ на хладно, но не в хладилник.

Течностите (вода, мляко, мазнина, разбити яйца), с които се приготвя тестото с мая, трябва да бъдат почти топли (28—32 °С) .

Ако в рецептата не е посочено друго време, приготвеното тесто се оставя 15—20 мин на топло място (до около 30 °С), като се покрива с кърпа, за да не "изстине".

След тази почивка тестото се омесва отново и се оставя да втаса. Тестото е готово за обработка, когато при пипане с ръка е меко като памук.         

Всяко тесто с мая след втасването може да бъде замразено и след това да се размрази при стайна температура.

Ако тестото се обработва с помощта на електрически миксер, времето за омесване се съкращава четирикратно.Тестото се омесва добре, като се използува основата на дланите, без да се забиват пръстите в него.

За да сте сигурни, че печивото няма да се залепи за стените на съда и за да не се разчупи при изваждането, а и за да запазите съда от прегаряне, формата за печене застелете с намаслена пергаментова хартия.

Поставеното в съда за печене тесто се слага веднага в предварително загрята гореща (200—220 °С) фурна, като само след няколко минути температурата се намалява до умерена (180— 200°С) степен.

Температурата за печене на отделните теста се дава обикновено при условията на въздушно налягане на морското равнище. За всеки 500 м надморска височина температурата трябва да се увеличи с 20— 30 °С.

Етикети :