Хрупкави хлебни пръчици

Даниела Минчева Написана от 

(3 гласа)
Хрупкави хлебни пръчици Избрана

Продукти: 225 г брашно, 15 г мая, 1/2 чаена чаша хладка (с температура на ръката) вода, 1 непълна чаена лъжичка сол, разбито яйце за глазура и сусамено семеТестото се приготвя както в рецептата "Фин хляб Шенай"". Ако лепне при обработката, ръцете се потопяват от време на време в брашно. Тестото се меси 10 мин.

След като втаса, тестото се изсипва върху набрашнена плоскост и се меси още 5 мин. Оформя се продълговато руло и с набрашнена дебела точилка се разточва и разтегля до дебелина около 3 мм. Разточването и разтеглянето продължават, докато тестото запази дебелината и формата си, без да се свива. Оставя се няколко минути, след което се нарязва на ленти, широки 1 см, които се усукват и се поставят върху намазана с растително масло тава на разстояние около 2,5 см една от друга. Оставят се да втасат 20 мин и след това се намазват с разбитото яйце и се наръсват богато със сусамено семе.

Пекат се във фурна, загрята до 230 °С. За бледозлатисг цвят се пекат 10 мин, а за по-тъмен цвят и по-голяма хрупкавост — 16 мин.

Етикети :