Хлебчета с доматен сок и чубрица

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

Продукти: 450 г брашно, 20 г мая, 1 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка захар, 2 чаени лъжички стрита суха чубрица, 30 г краве масло, 1/2 чаена чаша хладка (с температурата на ръката) вода, 1 чаена чаша (непълна) доматен сок, разбито яйце за глазура и кристална сол за наръсване.


Маята се натрошава в малък съд, прибавят се захарта и хладката вода и се прави кашица. Доматеният сок се затопля до температурата на ръката. Брашното, солта и сухата чубрица се смесват в затоплен съд. Маслото се втрива с ръка в брашнената смес, докато се образуват трохи. Прави се дупка в средата, изсипват се маята и доматеният сок и всичко се размесва добре с дървена лъжица. Тестото се изсипва върху набрашнена плоскост. Меси се 10 мин, след което се оформя на гладка топка и се връща в набрашнения супник. Покрива се с намазан с растително масло найлон и се оставя 90 мин на топло да втаса. За това време тестото трябва да удвои обема си.

Приготвят се две кексови форми за печене и се намазват с растително или краве масло. Тестото се изсипва върху набрашнена плоскост и се меси още 5 мин. Разделя се на две равни части, които се оформят като два дебели гладки салама (всеки от тях малко по-къс от кексовата форма), поставят се във формите и с остър нож се правят диагонални цепки, дълбоки около 1 см. Покриват се с намазания найлон и се оставят още 45 мин за второ втасване.

Фурната се затопля до 190°С. Хлябовете се пекат на решетката 30 мин. Междувременно се приготвя глазура от разбитото с малко чубрица яйце. Хлябовете се изваждат, намазват се с глазурата, наръсват се с кристална сол и се връщат отново във фурната за още 30 мин.