Празнична пита - Никол

Даниела Минчева Написана от 

(4 гласа)
Празнична пита - Никол Избрана

Кваса:
1 кубче мая
1 супена лъжица захар
малко сол
2-3 супени лъжици брашно
100-150 мл. топла вода

Тестото:
1 супена лъжица сол
1 пакет пресято брашно
2 яйца (едното за намазване)
2-3 супени лъжици олио (свинска мас)
5-6 супени лъжици кисело мляко (стайна температура)
1 супена лъжица ракия
1 супена лъжица оцет
500 мл. хладка вода
маргарин или краве масло за намазванеНачин на приготвяне:
2/3 от маята, 1 с. л. захар, малко сол, 2-3 с. л. брашно и 100-150 мл. вода се разбъркват и правим квас. Изчакваме да набъбне. В подходящ съд пресяваме брашното, правим кладенче (дупка) по средата, чукваме 1 яйце и прибавяме останалите продукти - сол, захар, олио, кисело мляко, ракия, оцет, топла вода и готовия квас. Разбъркваме добре с дървена лъжица и след това замесваме меко тесто. Оставяме да втаса на топло за 15-20 минути, а после отново премесваме тестото.

Взимаме по-дълбока тава. Намазваме дъното и стените с маргарин или краве масло. От тестото откъсваме топка (колкото тенис топка) и поставяме в средата на тавата. Останалото тесто разточваме на кора с дебелина около 5 мм и намазваме отгоре с маргарин или краве масло. Навиваме на руло, което нарязваме на триъгълници. Вземаме всеки триъгълник и нареждаме около топчето с острата част към средата. Загъваме тавата с домакинска хартия (руло), отгоре с топла кърпа и оставяме на топло да довтаса питата, като увеличи 2-3 пъти обема си.

Намазваме отгоре с 1 разбит жълтък. Слагаме тавата да се пече в леко затоплена фурна на 180 градуса. Преди да извадим готовата пита, проверяваме с клечка дали е изпечена и отвътре.

Питата е направих за рожденият ден на една прекрасна госпожица - Никол, която навърши 14 години. Отделно от тестото направих цифричките за навършените годинки, които ги монтирах върху погачката с клечки за зъ

Добър апетит!