Ватикански хляб

Даниела Минчева Написана от 

(3 гласа)
Ватикански хляб Избрана

Стара италианска легенда разказва за веригата на Свети Антонио, в която се приготвял специален хляб, наречен Ватикански, който имал силата да сбъдва желания и да носи любовта в живота на хората.

Според преданието Ватиканският хляб се приготвя само веднъж в живота, а след като един път е направен, част от сместа му трябва да бъде предадена на 3 приятели. В противен случай, човекът, който го е приготвил, го чака нещастие до 1 седмица.
В основата на легендата лежи вярата, че магията на Ватиканския хляб трябва да се предава от дом на дом.
Освен че е много вкусен, за хляба се говори, че носи щастие и здраве на цялото семейство, а човекът, който го е приготвил, има правото да си пожелае 1 желание, за което се вярва, че ще се сбъдне.
Приготвянето на магическия хляб отнема около 1 седмица, като е за препоръчване да го започнете в понеделник, а първоначалната смес, от която започва приготвянето на хляба, трябва да ви е дадена от човек, който вече е правил хляба.
Понеделник – към първоначалната квас добавете 250 грама захар и разбъркайте, след което покрийте със стреч фолио. Това е денят, в който трябва да си пожелаете нещо.
Вторник – добавете 250 милилитра прясно мляко, разбъркайте и отново покрийте със стреч фолио.
Сряда – към сместа се добавят и 250 грама брашно, което се разбърква и отново се захлупва.
Четвъртък – разбъркайте, докато получите равномерна хомогенна смес – без топчета, и отново покрива със стреч фолио.
Петък – към сместа се добавят 250 грама захар, 250 грама брашно и 250 милилитра прясно мляко, които се разбъркват енергично до получаването на хомогенна смес. След това сместа се разделя на 4 равни части, 3 от които трябва да се подарят на близки приятели.
Събота – към четвъртата част от сместа се добавят 250 грама брашно, 250 милилитра олио, 3 яйца, 1 шепа стафиди, половин, начупен на дребно шоколад, 1 кафена чаша начупени орехи, половин чаена лъжица канела, половин чаена лъжица сода за хляб, половин бакпулвер и 1 пакетче ванилия. Сместа се пече на умерена фурна (180 градуса) за 40-45 минути. След това магията се усеща и от всички в семейството.

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ЩАСТЛИВИ!