Стерилизирана салата „Пенсионер”

Даниела Минчева Написана от 

(3 гласа)

В състава на тази стерилизирана салата влизат най-разнообразни зеленчуци, поради което тя представлява ценен хранителен продукт.
Тя се приготвя от червено цвекло, моркови, картофи, лук, чесън и кисело зеле.
Цвеклото и морковите се почистват и се варят – цвеклото 40 мин., а морковите 20 мин. След като се изстудят, те се нарязват с къдрав нож на резенчета. Картофите се измиват, обелват и също се нарязват с къдрав нож, след което се измиват със студена вода, за да се отделят нишестените частици по повърхността на нарязаните парченца. После се поставят в цедка за пържене и се потапят в кипяща вода за 6 -7 минути и веднага се изстудяват в студена. Лукът и чесънът се почистват и се нарязват, а киселото зеле се нарязва на ивички. Съотношението на зеленчуците е:

500 г. червено цвекло, 500 г. моркови, 1 кг картофи, 100 г. лук, една глава чесън, 3 кг. кисело зеле.
Подготвените по описания начин зеленчуци се разпределят по равно в буркани, заливат се с гореща заливка, приготвена от кисел зелев сок, разреден с малко кипяща вода. Бурканите се затварят и веднага се поставят в съд с гореща вода за стерилизация в продължение на 20 минути. След това бурканите се изваждат и се оставят  обърнати с надолу капачките да изстиват.
Приготвената по този начин салата се поднася през зимните и пролетни дни, витаминното съдържание е запазено поне на 85 %.


Да ви е сладко!

Още в тази категория: « Рязано зеле с ябълки