Какво представлява 90 - дневната диета?

Даниела Минчева Написана от 

(8 гласа)
Какво представлява 90 - дневната диета? Избрана

Тя  е  четири-дневен цикъл на разделно хранене, който се повтаря в продължение на 3 месеца. С тази диета може да отслабнете до 10 кг и да ускорите обмяната на веществата в организма си.
Режима Ви предлага хранене с определени групи храни в рамките на целия ден. Най-големият плюс на този хранителен режим е, че не трябва да се ограничавате от нищо . В него са включени всички групи храни – сладко , тестени изделия , месо и млечни продукти . Има ограничение само през кои дни да ги консумирате .
Всички 90 дни от диета, се разделят на цикли от по четири дни, през които трябва да се храните по следния начин:
 
1 ден: белтъци (предимно месо и млечни продукти, гарнирани  със зеленчуци и малка филийка пълнозърнест  хляб)
2 ден: бобови култури и варива (сложни въглехидрати, като боб, ориз , царевица , соя, леща , картофи, а също и зеленчуци)
3 ден: въглехидрати (брашно, тестени изделия , като пица и спагети , торти, сладолед, шоколад)
4 ден: витамини (трябва да се ядат само плодове, ядки и семена, при желание може да ги съчетаете и  със зеленчуци).

Всеки 29ти ден е за разтоварване.  През този ден не се яде , а само се пие минерална или изворна вода. През деня за разтоварване трябва да осигурите прием на витамини.
Освен самите храни , които консумирате, 90- дневната диета обръща внимание и на времето, по което се храним. Изследвания показват , че човешкият метаболизъм има цикли на хранене:

Първият е Цикъл на чистене на организма - от 4.00 до 12.00 часа. През това време е добре да се пие вода , чай и да се приема минимално количество храна. Ако сте свикнали да закусвате , яжте плодове .

Вторият цикъл се нарича Цикъл  на хранене - от 12.00 до 20.00часа. Това е времето , през което трябва да консумирате храната , която Ви е необходима. Важно е  да спазвате определен период от време между храненията. В дните на въглехидрати и бобови култури яжте на всеки 2 часа. Когато приемате белтъци са необходими около 4 часа между отделните хранения. За плодовите дни приемайте един вид плод на 1-2 часа.

Третият цикъл – Цикъл на храносмилане – от 20.00 до 4.00 часа. Тово е времето , в което организмът ви усвоява храната.  Докато трае храносмилането е добре да не ядете нищо , но ако много огладнеете вземете плод или изпийте чаша вода.


Протеинови дни:
* Месо – телешко , свинско , пилешко , заешко, пуешко и др.;
* Риба и  морски дарове;
* Яйца;
* Сирене, извара и всички млечни продукти;
* Бульон по избор;
* Зеленчуци , с изключение на кортофи , царевица , грах;
* На вечеря може да изядете една филия пълнозърнест хляб.
Бобови култури и варива:
* Боб , зелен фасул , грах , леща и соя;
* Ориз , просо и други зърнени култури;
* Зеленчуци , включително и картофи;
* Зеленчуков бульон;
* На вечеря може да изядете една филия пълнозърнест хляб.
Въглехидрати дни:
* Продукти с брашно:  торти ,  макарони , бисквити , пица ;
* Зеленчуци , доматен сос, подправки;
* Хлебни продукти , без мляко и яйца ;
* Сладки за вечеря: 1 торта , 3 малки бисквитки  или 3 топки сладолед;
* Черен шоколад .
Витаминни дни:
* Всякакви плодове;
* Сушени плодове,може и предварително накиснати във вода;
* Ядки и слънчогледови семки (1 порция – 25 г);
* Сокове  от плодове и зеленчуци ;
* Пресни зеленчуци.


Не всяка диета Ви предлага такова разнообразие от храни и продукти. 90-дневната диета  привлича вниманието на много хора. Любителите на сладкото, могат да се наслаждават на десертите веднъж на четири дни, разбира се в умерени количества. Тестените изделия се отричат от почти всяка диета, но те са изключително важни за организма Ви . Диетата разрешава закуска с плод и една филийка пълнозърнест  хляб на вечеря всеки ден. Може да прочетете рецепти по групи в сайта praktichnajena.eu в категория Здраве, подбрани от нас.
Идеята за цикличната промяна на приема на храна не е нова . Периодичната промяна в стила на хранене не позволява на организма Ви да свикне с новата храна, затова и загубата на тегло не закъснява. За тази цел  не е от първостепенна важност да следвате специален хранителен режим.
Трябва да се обърне специално внимание на спорта и физическата активност. Това е от първостепенна важност  за отлсабването. Изберете спорт, който Ви харесва . Много хора спортуват само докато са на диета и когато видят желания резултат преустановяват тренировките. Физическата активност ускорява обмяната на веществата. Заседналият начин на живот е една от причините за затлъстяването, което води след себе си много и различни здравословни проблеми. Направете спорта част от живота си и веднага ще усетите разликата.
След приключване на диетата не се връщайте веднага към стария си начин на хранене. Изчакайте организмът Ви да свикне с новите килограми, за да не станене жертва на „йо–йо ефект“. praktichnajena.eu ви съветва преди да започнете режима се консултирате с вашия лекуващ лекар, дали е подходяща за вас.

Още в тази категория: « Принципи на разделното хранене