Какво представлява колон-хидротерапията?

Даниела Минчева Написана от 

(2 гласа)

Това е метод за промивка и рехабилитация на червата. Колон-хидротерапията е най-ефикасният метод  за детайлно и качествено изчистване на дебелото черво. Методът произхожда от САЩ, но от години се прилага в цял свят. Хидротерапията на дебелото черво ефективно елиминира натрупването на екскременти и разлагащ се материал върху стените на червото. Tози естествен процес на пречистване елиминира всеки симптом, пряко или непряко свързан с лошото функциониране на червото.

КОЙ СЕ НУЖДАЕ ОТ

КОЛОН-ХИДРОТЕРАПИЯ?

Необходимостта от колон-хидротерапия произтича от факта, че в наши дни рядко червата ни са в перфектна форма. Повечето от нас страдат от нарушения на нормалния бактериален състав на червата. Балансът между бактериите и човека е нарушен поради ред причини: неправилен начин на живот, стрес, стерилизирана и обработена храна, неправилно хранене, масово лечение с антибиотици, кортикостероиди и други химични лекарства. Впоследствие защитната способност на организма отслабва все повече и повече. Всичко това причинява нарушения в храносмилателните процеси и спомага за образуването на вредни токсични вещества. Tози  процес води до състояние на самоинтоксикация, т.е. самоотравяне. Последствията от този процес са Загуба на енергия, умора, депресия, липса на концентрация, агресивно поведение и напрегнатост, инфекции, ревматизъм, полиартрит, хипертония, проблеми с кожата, мигрена, алергии и други смущения, които днес се приписват на лошото функциониране на червата.

Червото губи подвижността си по време на упорит Запек. Образуването на кора във вдлъбнатината пречи на нормалната перисталтика. До неотдавна имунологичните процеси в човешкото тяло бяха разглеждани от гледна точка на инфекциите, но вече е известно, че има близка връзка между чревното поглъщане и имунната система. 80% от имунната система е разположена в стените на тънките и дебелите черва. Имуноглобулините (протеинови субстанции със защитна способност)се произвеждат основно в червата. Лигавицата на дебелото черво е първата и най-важна защитна линия срещу токсините.

КАКВИ ЕФЕКТИ МОЖЕ ДА ИМА

Терапията премахва акумулираните застояли изпражнения, както и изгнилите вещества от чревните стени. Tози процес на естествено прочистване слага край на симптомите, които са директно или индиректно причинени от неправилното функциониране на червата.

 

ИНДИКАЦИИ.

ОБЛАСТИ НА ПРИЛАГА

Хидротерапията на дебелото черво е доказала полезността си при следните заболявания: запек, газове, диария, атонично дебело черво, хемороиди, хроничен колит, дивертиколоза, паразитни инфекции, чревни микози, хронични кондидози, простатит, цистит, възпаление на жлъчния мехур, разширени вени, подути крака, целулит, наднормено тегло, суха кожа, поява на бръчки, петна, акне, екземи, псориазис, алергии, астма, хроничен бронхит, сшюзит, сенна хрема, психични състояния - страх, стрес, безсъние, повишена раздразнителност, мигрена, болки в гърба - дископатия, артрит, слаба коремна мускулатура; Повишаване общия тонус на организма; Бавна умора на мускулите; Подобряване състоянието на ставите и отделяне на калций в костите; За увеличаване издръжливостта по време на тренировки; Хронично натравяне на организма, повишаване на естествените защитни сили на организма; Хронично бяло течение, главоболие и хипертония; Подобрява потентността при мъжете; Облекчение на симптоматичните заболявания на пикочо-половата система, активиране на венозно-лимфната циркулация; Намаляване на телесното тегло и усещане 3а лекота.

 ОТСЛАБВАНЕ 6-8 КГ; ЗА 6 ПРОЦЕДУРИ! ТЕРАПИЯТА Е ЕФЕКТИВНА И ПРИ ПОДГОТОВКА ЗА ДИАГНОСТИЧЕН ПРЕГЛЕД НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО (КОНТРАСТНО ВЛИВАНЕ, РЕКТОСКОПИЯ, ПРЕДОПЕРАТИВНО ПРОЧИСТВАНЕ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО) ИЛИ ДЕТАЙЛНА КОРЕМНА ЕХОГРАфИЯ.

КАК СЕ ИЗВЪРШВА ТЕРАПИИ ?

Хидротерапията на колона е многообхватна и по- пълна от клизмата. Лечението има за цел да изчисти естествената област на дефекация от ректума до сляпото черво. Процедурата включва контролирано вливане на предварително филтрирана и затоплена вода през мал,ьк спекулум. Пациентът лежи по гръб и е под непрекъснато наблюдение от професионален терапевт или лекар, който води процедурата. Водата, която протича навън отстранява газовете, слузта, инфекциозния материал и фекалиите. Модерната апаратура контролира прецизно водното налягане, температурата и потока 3а разлика от стандартната болнична клизма Хидротерапията на колона се провежда без никакъв

 дискомфорт, не причинява болка и е много приятна и релаксираща 3а пациента. Това е затворена система, в която газовете и вредния материал се елиминират през маркуча на уреда. Няма неприятна миризма или риск 3а здравето, както на пациента, така и на

I този, който е в контакт с него, както е при клизмата. Всички материали, използвани при сеанса, са 3а еднократна употреба и се спазва най-висока степен на хигиенни норми.

 В 90% от случаите е необходимо и достатъчно да се извършат три сеанса по 30-50 минути, през 10 дни между тях. Трите сеанса дават възможност 3а последователно изчистване на всички сегменти на дебелото черво по цялото му протежение (от правото черво до илео-цекалната клапа и сляпото черво). След първоначалните серии се препоръчва да се прилага хидротерапия на всеки 3-6 месеца. Това ви осигурява един добре функциониращ храносмилателен тракт, както и съхраняване на резултатите, постигнати след първите процедури.

Вашият терапевт трябва да ви предложи правилен график, зависещ от личния ви здравен статус, както и необходимостта от бъдеща терапия. При по-тежки заболявания могат да се приложат до 20 процедури в период от 6 месеца.

 Да се вземат под внимание следните контраиндикации: Анемия

* Остри възпаления на дебемтго черво

* Хернии

* Скорошни операции

* Остри хемороиди

* фисури

* Тастроинтестинсино кървене

* Перфорации

* Бременност

* Цироза на черния дроб

* Тежка сърдечна недостатъчност

 12 НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСА

ЗА ХИДРОТЕРАПИЯТА НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО:

1. Безопасна ли е хидротерапията?

Да всъщност с новото оборудване за хидротерапия, лечението е далеч по-безопасно от обикновената клизма.

2. Как можем да сравним хидротерапията с клизмата?

Клизмата достига само до ректума и долната част на колона, докато хидротерапията достига по цялата дължина на колона. Тя е много по-ефикасна. Според  д-р Уоквр: „Една хидротерапия е равна на 30 клизми."

3. Неприятно ли е лечението?

Не. Дори много хора намират сеансите за отпускащи и освежаващи.

4. Каква част от червата се пречиства по време на хидротерапията?

По време на терапията се прочиства цялата дължина на колона (дебелото черво). Тънкото черво може да бъде пречистено с помощта на поеман през устата очистител (на билкова основа).

5. Необходима ли е консултация с лекар преди първия ми сеанс?

Ако имате въпроси, свързани със здравето ви или от ефектът от хидротерапията, може да се консултирате с лекар. Ако имате диагноза дивертикулит, язвен колит, болест на Крон, остри хемороиди, тумор на ректума или червата, то тази терапия не е препоръчителна за вас. Професионално извършената хидротерапия е безопасна, и ако нямате подобни заболявания, не е необходим специален медицински преглед преди терапията.

6. Има ли опасност от бактериално или вирусно заразяване поради преходна употреба на апарата за хидротерапия?

Съвременните апарати за хидротерапии използват предварително стерилизирани маркуч и спекулум . Те се използват еднократно по време на терапевтичен сеанс. Ако се работи правилно с тях, няма абсолютно никаква опасност от заразяване.

7. Проблем ли е ако пациентката е в менструален цикъл по време на хидротерапията?

Не. Всъщност е подходящо прилагането на процедурата от момента, в който вашето тяло е вече изчистено, но вашата менструация няма да попречи на успеха на лечението.

8. Колко дълго продължава терапията?

Тя трае 45 минути, но трябва да си планирате общо 1 час за сеанса.

9. Ще изпитвам ли дискомфорт или умора след прочистването?

Обикновено не. Изхвърлянето на токсините може да доведе до минимално гадене или умора. Ако изпитвате някакъв дискомфорт, препоръчително е да полежите с топла възглавничка върху корема. По желание вземете слаб зеленчуков болъон или чай от мента. Всяко неразположение отминава за 24 часа.

10. Трябва ли да вземам пробиотици след прочистването на колона?

Препоръчваме ви приемане на Лактал форте, който представлява балансиран комплекс от Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus Bulgarikus, В. Bifidus. Той стабилизира естествената лшкрофлора в колона.

11. Как трябва да се подготвя за процедурата? Необходим ви е лек подготвителен режим 2-3 дни преди терапията, който ще ви бъде разяснен от вашия терапевт

12. Мога ли да работя веднага след терапията? Разбира се. Можете да работите, както бихте искали след редовно изпразване на червата.