Шум в ушите

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

Тинитусът не е заболяване, а симптом.

 Какво води до шум в ушите?

 Тинитусът възниква в една от следните области: външно, средно, вътрешното ухо или е вследствие на патологични процеси в мозъка.

 Нормално е да се усеща шум в ушите или главата от време на време. Шумовете от тялото са постоянни, но заради натоварената със звуци околна среда, ги отличаваме по изключение. Не сме свикнали с тях, те са заглушени от шумовия фон на средата, която обитаваме, но ако останем в тъмно изолирано помещение, можем да се уверим в този факт.

 Всяко препятствие, като ушна кал или чуждо тяло в ухото, блокира шума отвън и води до възприятие на шумовете в главата. Течностите и секретите, инфекциите или болестното състояние на костта на средното ухо или тъпанчевата мембрана причиняват тинитус.

 Една от най-често срещаните причини за шума в ушите е увреждането на микроскопичните краища на слуховия нерв във вътрешното ухо. С напредване на възрастта се наблюдава увреждане на слуховия нерв и тинитус. В наши дни високият шум е най-честата причина за тинитус. За съжаление, масово не се обръща внимание на увреждащия ефект на силните шумове, оръжията и високата интензивна музика. Някои лекарства като аспирин, например, и заболяванията на вътрешното ухо (като Мениеров синдром) също могат да причинят тинитус. В много редки случаи шумът в ушите може да е симптом на сериозно заболяване като аневризма или тумор.

 

Тинитусът е латинското наименование за шум в ушите. Шумът може да представлява звънене, свистене или да е от друг вид, който да се усеща в ушите или главата. В повечето случаи тинитусът не е сериозен проблем, а по-скоро дискомфортно състояние, което евентуално може да се преодолее.

 
 Как се развива тинитусът?

 Историята на здравословното състояние, прегледът и няколко специфични теста ще помогнат да се определи прецизно произходът на тинитуса. За специалиста са от значение характеристиките на шума – дали е постоянен, периодичен, неравномерен или пулсиращ (в синхрон на сърдечните удари) или е свързан със загуба на слуха или загуба на равновесието. В случаите на постоянен необясним шум в ушите се провежда тест - аудиограма. Маркерите, които отбелязват намаляване на слуха, ще помогнат на лекаря за поставянето на диагнозата.

 Други изследвания като слухова стволова реакционна аудиометрия (ABR), компютърно изследване на нервите на слуха и мозъчните пътеки, компютърна томография или магнитно-резонансно изследване са необходими, за да се изключи вероятността от развитие на туморен процес. Туморите са редки случаи.