Кърито - един от силните антиоксиданти

Даниела Минчева Написана от 

(1 глас)

Консумацията на турмерик, основното вещество в индийската подправка къри, се използва от древноста в традиционната китайската и аюрведическа медицина като противовъзпалително вещество и за лечение на заболявания на храносмилателната система, на черния дроб, а същто така и в лечението на различни заболявания на кожата. Редица изследвания през последните 3-4 години свързват турмерика, основното вещество в кърито и неговата активна субстанция куркумин, с намалена честота на злокачествени заболявания.

 Куркумина е известен като силен антиоксидант. Антиоксидантите са група вещества унищожаващи свободните радикали. Свободните радикали са силно реактивни вещества, които могат да повредят клетъчните мембрани, да увредят ДНК и дори могат да доведат директно до клетъчна смърт. Куркумина освен това има противовъзпалително действие като намалява два от ензимите които са свързани с възпалителната реакция - COX-2 и LOX.

 

 Последните излесдвания които бяха публикувани през 2009 в списанието British Journal of Cancer от екип от Ирландия с ръководител др. Sharon McKenna демонстрират за пореден път влиянието на турмерик и по специално на жълтия пигмент известен като куркумин върху злокачествени клетки. При лабораторни условия използването на турмерик, според тези изследвания, кара раковите клетки да започнат да се "самоунищожават" само 24 часа след внасянето на веществото. Според изследванията на Др. Агарвал от 2006 проведени в центъра за изследване на рака към университета в Тексас и публикувани в Clinical Cancer Research консумацията на куркумин предпазва разпространяването на рака на гърдата (метастазирането му) в белия дроб. Използването на турмерик освен това е увеличило ефиктивноста на химиотерапия (в конректно изследването лекарството paclitaxel), а също така е ограничило значително страничните ефекти на химиотерапията. Тези изследвания разбира се са правени с мишки, така че няма да е коректно резултатите автоматично да се асоциират със злокачествените заболявания при хората.

 Технологичния проблем в използването на турмерик, при лечението на злокачествени заболявания, е метаболизацията на куркумина в кръвта. Засега се търси методология, чрез която, куркумина да остава в кръвта достатъчно дълго, преди да се метаболизира, за да може да окаже пълноценно своето действия върху злокачествените клетки.

 Трудно е да се каже в каква дозировка и колко дълго е необходимо използването на турмерик при профилактиката и лечението на злокачествените заболявания. Спред изследванията и по-късно публикуваната книга на др. David Servan-Schreiber, критично за ефикасноста на куркумина е комбинацията му с пиперин - активната субстанция, която се намира в черния пипер. Дозировката която се препоръчва е 1-3 грама дневно.

 Вече се натрупва достатъчно данни че турмерика и основното вещество в него - куркумин може да окаже най-малкото, благоприятно действие при предпазването и лечинието на злокачествените заболявания, но основния проблем, за който неохотно споменават редица изследователи е че активните субстанции са природни вещества и съответно не могат да бъдат патентовани и поради тази причина не представляват интерес за фармецевтичните компании.

 Противопоказания при приемане на антокоагуланти - Warfarin (Coumadin), Clopidogrel (Plavix), Aspirin

Антиацидни препарати - Cimetidine (Tagamet), Famotidine (Pepcid), Ranitidine (Zantac), Esomeprazole (Nexium), Omeprazole, Lansoprazole (Prevacid)

Инсулини и Диабет - куркумина може да усили действието на инсулина и да доведе до хипогликемиа.