Закаляване на тялото

Даниела Минчева Написана от 

(1 глас)

Много хора очакват от организма си да функционира правилно, смятат, че могат да го натоварват безкрайно и вярват, че разполагат с неизчерпаеми запаси от сили за самолечение. Онези, които се поддават на тази самозаблуда, живеят опасно. Защото нашето тяло се нуждае от грижи, поддържане, добра тренировка и покой, за да се възстановява. Не можем безнаказано да злоупотребяваме със здравето си. Естествено, не е лесно да се докаже ефектът от предварително положените разумни грижи. Ако случайно бъдем пощадени от задължителната пролетна хрема, хората ще кажат, че сме имали късмет. Но малко ще са онези, които ще проумеят, че „щастливецът" се е предпазил от заразата благодарение на предприетите мерки за закаляване. Мнозина биха казали например: Защо ми е лечение с имел, след като кръвообращението ми е наред? За такива хора не може да се направи нищо повече от това, да им дадем съвети за разумно предпазване от заболявания. Но всеки трябва да реши сам за себе си каква е цената на здравето. Бог е създал всичко необходимо за нашето здраве и добро самочувствие. Това, което се изисква от нас, е да положим мъничко усилия, за да използваме даровете от зелената аптека на Господ — природата.

ЗАКАЛЯВАНЕ НА ТЯЛОТО
Няма нищо по-здравословно от слънчевите, въздушните и водните бани. Чрез тях тялото се закалява и става по-малко податливо на заболявания. Особено значение има студената вода, която стимулира сърдечната дейност и кръвообращението и подобрява оросяването на кожата. При закаляване е необходимо да се спазват следните правила:


* Преди да използвате студената вода, тялото трябва да бъде загрято. Най-добре е да правите процедурите със студена вода сутрин, веднага след като станете от затопленото легло. Вечер загрявайте тялото чрез разходка или подходяща гимнастика.


* Банята трябва да бъде добре затоплена. Не отваряйте прозореца, за да не стане течение. След завършване на процедурите тялото трябва бързо да се затопли отново. Най-добре е да легнете в затоплено легло за известно време.


* С процедурите за закаляване не бива да се прекалява, тъй като тялото привиква към дразненията и престава да реагира на тях. Не използвайте всички възможни процедури едновременно, а ги редувайте според случая.