Водни, бани и обливания - І част

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

„Процедурите на Кнайп" са изключително подходящи да профилактика на стреса. Благодарение на тях тъканите се освобождават от натрупаните в тях шлаки, а обмяната на веществата се засилва. Редовното прилагане на водни бани, обливания и компреси води до бързо подобряване на общото състояние на организма. И тук е валидно правилото „Всичко с мярка" т.е. в никакъв случай не бива да се прекалява с честотата и продължителността на процедурите. Важното е да се чувствате добре!

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Човек има почти два квадратни метра кожа, по която са разположени около 300 000 рецептори за студено и 25 000 рецептори за топло. Всички те реагират на водните процедури, препоръчвани от пастор Кнайп.
Тези процедури са полезни за всеки човек, подложен на големи натоварвания, особено ако живее в голям град, далеч от природата. Те закаляват организма, подобряват оросяването, обмяната на веществата и общото състояние.
Не всеки може или желае да провежда процедурите на Кнайп в санаториуми, където добре обучени специалисти правят ежедневно многократни обливания, бани и компреси на пациентите. Такъв престой в санаториум на всеки две години е много полезен, но не всякога е непременно наложителен. Защото процедурите на Кнайп могат да се правят много резултатно и в домашни условия. За тази цел са необходими само леген, вана с маркуч, две пластмасови кофи с височина до коляното и воден термометър. По този начин и у дома отлично могат да се прилагат последователни топли и студеничбани на ръцете и краката, газене във вода, обливане на колената и бедрата с вода.


ОБТРИВАНЕ НА ГОРНАТА ЧАСТ НА ТЯЛОТО
Обтриването на горната част на тялото е най-леката от „процедурите на Кнайп", затова се препоръчва като начало на терапията. Необходима е груба хавлиена кърпа, сгъната няколко пъти, която се потапя в студена вода и не се изстисква много. Обтриването започва от горната част на дланта на дясната ръка, преминава по външната страна нагоре до рамото и продължава обратно по вътрешната част на ръката надолу. След това процедурата продължава от дланите нагоре по вътрешната страна на ръката, да мишницата, врата, гърдите и корема.
По същия начин се обтрива и лявата ръка. Продължителността на процедурата не бива да бъде повече от две минути.


БАНЯ НА РЪЦЕТЕ СЪС СТУДЕНА ВОДА
Водата в легена, в който ще правите банята, трябва да достига до средата на горната част на ръката (над лакътя). Помещението трябва да бъде добре отоплено, тялото и краката — също топли. Банята не трябва да се прави, ако ви е студено. Потопете върховете на пръстите, дланите, долната част на ръката (под лакътя) и накрая горната част в студена вода. Започнете с дясната ръка, после потопете и лявата. Задръжте ги във водата, докато усетите силно стягане или топлина и кожата леко се зачерви (около 20-30 секунди).
След това подсушете дланите, а ако дрехата ви е с къси ръкави — и горната част на ръцете. Ако имате дреха с дълги ръкави, облечете я върху мокрите ръце и ги движете напред-назад, докато ги затоплите.

БАНЯ НА РЪЦЕТЕ С TOПЛA ВОДА
Процедурата е същата, както при студената баня. Извършва се с вода, затоплена до 38° С, към която се прибавят билки, и продължава 10-12 минути. Накрая се прави кратко обливане със студена вода.

БАНЯ НА РЪЦЕТЕ С ПРОМЕНЛИВА ТЕМПЕРАТУРА НА ВОДАТА
Приготвя се вана с температура на водата 38° С и втора вана със студена или хладка вода.
Най-напред потопете ръцете до средата на горната част (над лакътя) в топлата вода в продължение на 5 минути. След това ги потопете за около 10 секунди в студената вода, отново за три минути в топлата и накрая още веднъж за 10 секунди в студената вода. Подсушете само дланите и се загрейте като се движите.

БАНЯ НА РЪЦЕТЕ С ПОВИШАВАНЕ ТЕМПЕРАТУРАТА НА ВОДАТА
Тази баня има облекчаващо и отпускащо въздействие. Тя разширява кръвоносните съдове, засилва кръвоснабдяването, понижава високото кръвно налягане и разтоварва сърцето. Започва се с температура на водата от 34° до 36° С, която се повишава бавно чрез доливане на гореща вода (20-30 минути, докато температурата достигне 39°-41° С).
Потопете първо дясната ръка. Ако се появи сърцебиене или обилно изпотяване, процедурата трябва да се прекрати. В никакъв случай не оставяйте водата да изстине, защото съществува опасност от спазми на кръвоносните съдове.

Етикети :
Още в тази категория: « Сух масаж на кожата Отпадналост »