СВЕТОВЪРТЕЖ

Даниела Минчева Написана от 

(1 глас)

Световъртежът не е болест, а симптом на някакво основно заболяване. Световъртежът при пътуване и изкачване на големи височини е безобиден и не е признак на заболяване.
Световъртежът може да продължи от няколко секунди до няколко дни. Кризата може да настъпи внезапно или постепенно. Тежките случаи са съпроводени с гадене, нарушения в зрението, дори с припадъци.
Причините могат да бъдат безобидни, например внезапно изправяне (при хора с ниско кръвно налягане) или претоварване. Но световъртежът често е признак на сериозно заболяване, например възпаление на ухото, заболявания на очите, на мозъка, тумори. Мигрената или атеросклерозата, свързани с нарушения в кръвоснабдяването на мозъка също се проявяват със световъртеж. Усещането за световъртеж или натиск в главата често се дължи на високо кръвно налягане или калциране на артериите.
При леки случаи най-добре действа студен душ. Чаша чай или кафе понякога също бързо премахва чувството за виене на свят, особено при страдащи от мигрена и ниско кръвно налягане. Освен това, хората с ниско кръвно налягане не трябва да забравят, че не трябва да се изправят внезапно. Ако искате бързо да овладеете виенето на свят, трябва да легнете и да вдигнете високо краката. Автогенният тренинг също помага на онези, които го владеят. Добър ефект при световъртеж има и билколечението.

Мечи лук
Пресните зелени листа на мечия лук се берат рано през пролетта и се ядат сурови, измити и ситно нарязани. Препоръчва се с мечи лук да се поръсват всички ястия, които обикновено се подправят и украсяват с магданоз или пера от лук. С листа от мечи лук може да се приготви салата или да се замести спанака в някои ястия.
Екстракт: За да се използва лечебната сила на мечия лук през цялата година, най-добре е да се приготви екстракт, тъй като при изсушаването се губят лечебните му качества. За тази цел се напълва едно шише със ситно нарязани листа или луковици, залива се с 38-40% ракия и се оставя да престои на топло най-малко две седмици. От така приготвения екстракт се взимат дневно 10-15 капки, разредени в чаша вода.

Лечебно великденче
Чай: Една препълнена чаена лъжичка великденче (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пие се на глътки по една чаша чай вечер, преди лягане.

Бял имел
Чай: Една препълнена чаена лъжичка билка (за една доза) се накисва в продължение на 12 часа в чаша студена вода. Извлекът се загрява и се прецежда. Пият се на глътки до три чаши чай на ден. За по-голямо удобство дневната доза може да се налее в предварително затоплен термос.

Бял (обикновен) равнец
Чай: Една препълнена чаена лъжичка билка (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Чаят се пие на глътки, колкото е възможно по-горещ, по две чаши дневно.

Обикновен глог
Чай: Една чаена лъжичка глог (използват се листа и цветове) се запарва с една чаша гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. Пият се на глътки по две чаши чай дневно, разпределени на порции.
Екстракт: С прясно набрани цветове и плодове, по равни части, се напълва едно шише и се залива с 38-40% житна ракия. Шишето трябва да се остави на топло най-малко две седмици. От получения екстракт се взимат дневно четири до десет капки.

Малка шведска горчивка
Вътрешно: Дневно се вземат по три чаени лъжички от горчивката, разредени с някой от посочените билкови чайове или вода. Външно: Достатъчно е да се вдишва често от отвореното шише, в което се съхранява горчивката. Шведската горчивка може да се накапва в носа. Друг начин е, като върху челото се постави кърпа, напоена с разредена с вода малка шведска горчивка. Поставянето на такава кърпа върху шийните прешлени също може да помогне.

Домашно средство
Напоява се малка хавлиена кърпа със студена вода, но така че да е влажна, без да капе и се полага за през нощта върху сърдечната област. Покрива се с парче найлон и суха кърпа, за да се запази топлината.


Още в тази категория: « ЗАМАЯНОСТ АНЕМИЯ »