АНЕМИЯ

Даниела Минчева Написана от 

(2 гласа)

Малокръвието се характеризира с намаляване на червените кръвни телца или на хемоглобина в кръвта. Изразява се в бледност на кожата и лигавиците (устни, устна кухина, очна конюнктива). Засегнатите се уморяват лесно, раздразнителни са, оплакват се от намалена концентрация и безсъние. При физическо натоварване пулсът и дишането се ускоряват. Ако анемията е силно изразена, се наблюдават още смущения в периферните нерви под формата на мравучкане и променена сетивност в ръцете и краката. Причини за малокръвието могат да бъдат: постоянната загуба на кръв и недостиг на желязо (важна съставка на хемоглобина).
Когато анемията се дължи на недостиг на желязо, се касае за т. нар. желязонедоимъчна анемия, или хлоранемия. Ако в организма не постъпва достатъчно количество желязо, се забавя нормалното кръвообразуване в костния мозък. Недостигът на желязо може да се дължи на голяма кръвозагуба, намален прием на желязо чрез храненето или смущение в усвояването му през стомаха и червата.
При недостиг на витамин В12 се развива т. нар. перницитозна анемия. Този недостиг се дължи на нарушаване на функцията на стомашната лигавица в резултат на съществуващо заболяване на стомаха (атрофичен гастрит), при което не се произвежда един фактор, необходим за резорбцията на витамин В12.
Пребиваването на море или планина със средна надморска височина, много сън и щадене на организма, подпомагат оздравяването при анемия. Препоръчва се лечение със следните билки:

Коприва
Чай: При малокръвие обикновената коприва е незаменима билка поради кръвообразуващите лечебни свойства. Една препълнена чаена лъжичка билка (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се 1/2 минута да престои и се прецежда. Пият се на глътки до четири чаши дневно.
При недостиг на желязо се препоръчва копривата да се използва в свежо състояние. Чаят от запарени свежи листа от обикновена коприва повишава съдържанието на желязо в кръвта. Една шепа листа от свежа коприва (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пият се на глътки до три чаши чай дневно.
Обикновено шапиче
Чай: Една препълнена чаена лъжичка билка (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пият се на глътки до три чаши чай дневно.
Лечебен камшик
Чай: Една препълнена чаена лъжичка билка (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пият се на глътки до две чаши чай дневно.
Миризлив аир
Чай: Една равна чаена лъжичка корени от миризлив аир се накисва в 250 г вода в продължение на 12 часа (пропорция за. една чаша чай). Студеният извлек се затопля леко и се прецежда. Пие се по една глътка преди и след всяко хранене (шест глътки, което съответства на една чаена чаша). Не бива да се приема по-голямо от това количество! За по-голямо удобство дневната доза може да се налее в предварително затоплен термос, в противен случай изстиналият чай трябва да се затопля на водна баня преди всяко пиене.
Еньовче
Чай: Една препълнена чаена лъжичка билка (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1 2 минута и се прецежда. Изпиват се на глътки две-три чаши дневно.
Бял (обикновен) равнец
Чай: Една препълнена чаена лъжичка билка (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пият се на глътки до четири чаши чай дневно.
Змийско мляко
Чай: Една равна чаена лъжичка змийско мляко (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пият се до две чаши чай дневно.
Синя жлъчка (цикория )
Чай: Една препълнена чаена лъжичка цикория се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута, прецежда се и се изпива сутрин на глътки.
Малка шведска горчивка
Вътрешно: С един от посочените чайове се взима по една супена лъжица малка шведска горчивка дневно. Прибавя се към половин чаена чаша билков чай и се изпива на два пъти — половин час преди и половин час след закуска.

Етикети :