Човекът е това, което яде

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

ЧЕТИРИ КРЪВНИ ГРУПИ -ЧЕТИРИ СИСТЕМИ НА ХРАНЕНЕ
Напоследък се популяризират много теории и методи за храненето: и вегетарианство, и месоядство, и разделно хранене, и макробиотика... Как човек да не се забърка и да избере именно това, което подхожда на неговия организъм. Когато се храним правилно, помагаме на кръвта си да трупа сили за борба с враговете - болестите, засилваме имунната си система. А ако слагаме в уста каквото ни падне, я омаломощаваме, отслабваме целия си организъм. ' Как имунната система реагира на веществата, които се съдържат в храната? Известно е, че в растенията, а също и в тъканите и органите на животните се съдържат неизброимо множество вещества, които, попадайки в организма, влияят на здравето и самочувствието на човека. Особено интересни в това отношение са лектините, които, както и всички антитела, са способни да се свързват с определени антигени, в частност с антигените в кръвта на човека.
Попаднали в кръвта, определени групи лектини, съдържащи се в някои продукти, могат да предизвикат слепване на червените кръвни клетки на една кръвна група, докато на друга те няма да причинят никаква вреда. Характерът на отношенията между храната и кръвта се определя от генетичното ни наследство. При хранене голяма част от лектините (95%) се извежда благополучно от организма. Но около 5% все пак попадат в кръвта, а сред тях има и дружелюбни, и спазващи неутралитет, но и враждебни вещества. Ето защо всички продукти за всяка кръвна група са разделени на полезни, дори оказващи лечебно въздействие, неутрални и вредни, чиято употреба може да доведе до различни заболявания.
Неподходящата храна се превръща в отрова дори при балансирано, наситено с витамини и минерали хранене. Храната, която съответства на кръвната група, притежава и лечебно въздействие. Само не прекалявайте с количеството й. Съществуват също и безвредни продукти, които не влияят лечебно на организма, но и не го отравят (такива например са ябълките - не са неутрални за всички кръвни групи).
Оптималната телесна маса е здраве и красота
Храненето според кръвната група съдейства за общото оздравяване на организма, за нормализиране на теглото, повишава издържливостта, профилактика е за редица заболявания, включително сърдечно-съдови и онкологични. При такова хранене от организма се изхвърлят токсичните вещества, които предизвикват стареенето и разрушаването на клетките. Не случайно този модел на хранене напоследък получи толкова широко разпространение.

Оптималната телесна маса е не само красота, а и здраве, удължаване на младостта. Тя е сила и бодрост, добро настроение, самоувереност, висока работоспособност, двигателна активност без умора.
Ако решите да се храните в съответствие с кръвната си група, постарайте се напълно да изключите от менюто си продуктите, които лошо се преработват и водят до увеличаването на теглото ви. Укрепват здравето си и съумяват да отслабнат без усилия хората, които се грижат за себе си, внимателни са към организма си, знаят и чувстват какви храни им подхождат и какви не, кои физически усилия са полезни за тях и кои им вредят.
И така, предлагаме на вниманието ви основните принципи за нормализиране на теглото, които трябва да спазвате, ако твърдо сте решили да поемете по пътя на здравето.
•    Долу критиките и обидните забележки по свой адрес, когато застанете пред огледалото! Можете да се избавите от излишните килограми само ако имате положително отношение към себе си. Само ако приемете и обикнете тялото си такова, каквото е, ще можете да го усъвършенствате.
•    Научете се да контролирате стреса и да се справяте с него! Не му позволявайте да трови живота ви. Помнете, че да отслабнете, без да навредите на здравето си, можете само в условията психичен комфорт.
•    Определете оптималния характер на хранене за себе си. Изяснете си кои продукти са подходящи за вашата кръвна група, кои нискокалорични храни доставят всичко необходимо на организма ви, но не съдействат за увеличаване на теглото.
•    Нито ден без физическо натоварване! Иначе няма да отслабнете, нали организмът трябва да преработи всяка храна.
•    По-добре по-малко, но по-качествено! Не си поставяйте глобални задачи при отслабването. Отслабвайте no малко, но постоянно.
•    Най-важното - да не се вреди! Диетите, които предвиждат отслабване с повече от 3 кг месечно, обикновено са вредни за здравето. Колкото по-дъл-го време отслабвате, толкова по-дълго ще запазите получения резултат.
•    Необходими са разтоварващи дни! Понякога, ако не сте се удържали и снощи сте си направили празничен пир, полезно е да гладувате напълно един ден, но важно е да не прекалявате.
•    Не отслабвайте насила! Не се старайте да свалите ударно килограмите, не се изтощавайте с глад или интензивни физически натоварвания. Помнете, основното условие за намаляване на телесното тегло е усещането за вътрешен комфорт.
Ако сте решили да следвате диетата според кръвните групи и страдате от хронично заболяване, задължително се консултирайте с лекар.