Липса на апетит

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)


Много добър ефект при безапетитие има лечението със следните билки:

Коприва
Чай: Една препълнена чаена лъжичка билка се запарва с чаша гореща вода, оставя се 1/2 минута да престои, докато чаят придобие светло-зелен цвят и се прецежда. Изпива се на глътки една чаша чай дневно.

Мащерка
Вана: 200 г пресни или сушени билки се оставят да киснат в кофа студена вода с вместимост от 6 до 8 л в продължение на 12 часа. За деца количеството на билката се намалява в зависимост от теглото им. После студеният извлек се загрява и се прибавя към водата във ваната. При къпане сърцето трябва да остане над водата. Продължителността на престоя е 20 мин. След това болният не се подсушава, а се загръща с хавлия и лежи в леглото около час, за да се изпоти.

Миризлив аир
Чай: Една равна чаена лъжичка корени от миризлив аир се накисва в 250 г вода в продължение на 12 часа (пропорция за една чаша чай). Студеният извлек се затопля леко, прецежда се и се пие на глътки. Ако се пие редовно по една чаша на ден, този чай възвръща апетита. Наред с това един път седмично трябва да се прави вана с корени от миризлив аир.
Вана: Около 200 г корени се накисват в 5 литра студена вода в продължение на 12 часа. След това студеният извлек се загрява и се прибавя към водата за къпане. Ваната се пълни така, че сърцето да остане над водата. Продължителността на ваната е 20 минути. След това, без да се избърсва, болмият се загръща с хавлия и лежи в продължение на час, за да се изпоти.

Градински чай
Чай: Една пълна чаена лъжичка градински чай се запарва с една чаша вода (количеството е за една доза). Получената течност се оставя да престои половин минута и се прецежда. Чаят се пие колкото е възможно по-горещ, по две чаши на ден.

Синя жлъчка (цикория)
Чай: Препълнена чаена лъжичка синя жлъчка се запарва с една чаша гореща вода (за една доза), оставя се да кисне половин минута, прецежда се и се пие сутрин на глътки.

Обикновен глог
Чай: Една чаена лъжичка глог (използват се листа и цветове) се запарва с една чаша гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. Пият се на глътки по две чаши чай дневно. Екстракт: Равни количества прясно откъснати листа и плодове от глог се поставят в стъклено шише и се заливат с 38—40 % житна ракия. Шишето се оставя да престои на топло най-малко две седмици. От така получения екстракт се взимат по четири-пет капки дневно.

Малка шведска горчивка
Вътрешно: Към половин чаена чаша билков чай се прибавя една чаена лъжичка от малката шведска горчивка. Половината от сместа се изпива 30 минути преди хранене, а останалата — 30 минути след храна. Приема се на всяко хранене.