Да преборим депресията с билки

Даниела Минчева Написана от 

(1 глас)

Все повече хора страдат от лошо настроение и разстроени нерви. Най-често от депресии се оплакват жени по време на климактериума. Причината за състоянията на потиснатост и депресии при тях се крият в промяната на хормоналния баланс на организма.
Но все все по-често и млади жени, и мъже се оплакват от страхови състояния, падове в настроението и смущения в съня. Депресията се превърна в болест на цивилизацията и взима все повече жертви, особено сред хората в големите градове. Виновници за това заболяване са ускореният ритъм на живот, напрежението в работата и страхът от бъдещето, с които всички ние сме принудени да живеем в днешно време.
Съществуват различни причини и форми на заболяването. Те могат да се дължат не само на отношенията ни с околната действителност, но и да бъдат вътре в самите нас (хормонален баланс, наследствена обусловеност). За правилното лечение на депресията е абсолютно необходимо да се познават точните причини за появата й.

Мащерка
Вана: 200 г свежа или изсушена билка се оставят да киснат в кофа студена вода с вместимост от 6 до 8 л в продължение на 12 часа. Студеният извлек се загрява и се прибавя към водата във ваната. При къпане сърцето трябва да остане над водата. Продължителността на престоя е 20 мин. След това не се подсушавайте, а облечете хавлия и останете в леглото още около един час, за да се изпотите. Нервни, свръхвъзбудени хора трябва да правят редовно един до два пъти седмично баня с мащерка.


Жълт кантарион
Чай: Една препълнена чаена лъжичка билка (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пият се на глътки две до три чаши чай дневно.
Седяща баня: За външна употреба жълтият кантарион се използува при седяща баня. 100 г от билката (листа, стъбла и цветове) се киснат 12 часа в кофа с 5 литра студена вода. Извлекът се загрява, прецежда се и се прибавя към водата във ваната. Тя трябва да бъде в количество, достатъчно да покрие бъбречната област. Продължителността на банята е 20 минути. Накрая, без да се изсушава, болният се загръща с хавлия и лежи един час за изпотяване. Препоръчва да се взима по една вана седмично, а в останалите дни да се прави баня на краката.

Синя жлъчка
(цикория)
Чай: Препълнена чаена лъжичка корени от синя жлъчка се киснат в чаша студена вода (за една доза). Извлекът се загрява, прецежда се и се налива в термос. Изпиват се, разпределени на части, две чаши чай дневно.

Полски хвощ
Седяща баня: За външно приложение най-подходящ е високият хвощ. 100 г изсушена дрога се кисне 12 часа в студена вода. Извлекът се загрява до кипване и се излива във водата за баня. Необходимо е количеството вода да покрива бъбречната област. Времетраенето на банята е 20 минути След това, без да се изсушава, болният се загръща с хавлия и лежи един час за изпотяване.

Смесен чай
Една препълнена чаена лъжичка смес от равни части обикновена коприва, бял равнец и полски хвощ (за една доза) се запарва с чаша гореща вода. Оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пие се сутрин и вечер но една чаша чай на глътки.

Малка шведска горчивка
Вътрешно: Всеки ден се взимат по три супени лъжици от малката шведска горчивка, разредени с билков чай или вода. Пропорцията е една лъжица от горчивката на половин чаша билков чай. Пие се половин час преди и половин час след хранене.