Липата помага при неспокоен сън

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

Мечи лук
Билката действа благотворно върху стомашно-чревния тракт и тъй като в много случаи нарушенията на съня се дължат на стомашни смущения, мечият лук има добър ефект и при безсъние. Тази билка трябва да се използва само в свежо състояние, защото след изсушаване лечебните й свойства се губят. Пресните зелени листа на мечия лук се берат рано през пролетта и се ядат сурови, измити и ситно нарязани. Препоръчва се с мечи лук да се поръсват всички ястия, които обикновено се подправят и украсяват с магданоз или пера от лук. С листа от мечи лук може да се приготви салата или да се замести спанака в някои ястия.
Екстракт: За да се използва лечебната сила на мечия лук през цялата година, най-добре е да се приготви екстракт, тъй като при изсушаването се губят лечебните му качества. За тази цел се напълва едно шише със ситно нарязани листа или луковици, залива се с 38-40% ракия и се оставя да престои на топло най-малко две седмици. От така приготвения екстракт се взимат дневно 10-15 капки, разредени в чаша вода.


Шапиче
Чай: За една доза се запарва една препълнена чаена лъжичка билка (по-добре е да бъде растящото по високите места сребролистно шапиче) с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пият се на глътки до три чаши чай дневно.Жълт кантарион
Чай: Една препълнена чаена лъжичка билка (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пият се на глътки по две, три чаши чай дневно.
Седяща баня: За външна употреба жълтият кантарион се използува при седяща баня. 100 г от билката се киснат 12 часа в кофа с 5 литра студена вода. Извлекът се загрява, прецежда се и се прибавя към водата във ваната. Тя трябва да бъде в количество, достатъчно да покрие бъбречната област. Продължителността на банята е 20 минути. Накрая, без да се изсушава, болният се загръща с хавлия и лежи един час за изпотяване.
При неспокоен сън се препоръчва веднъж седмично да се нрави обикновена седяща баня, а всеки ден — седяща баня с жълт кантарион. Екстракт: Две пълни шепи прясно набрани цветове и пъпки от жълт кантарион се поставят в стъклено шише и се заливат с 38-40% житна ракия. Шишето се оставя да престои на топло най-малко две седмици. От така приготвения екстракт се взимат дневно 10-15 капки, разредени с една супена лъжица вода.
Лечебна лайка
Чай: Една препълнена чаена лъжичка лайка (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Вечер, преди лягане, се пие на глътки по една чаша.
Липа
Вана: Една 5-литрова кофа се напълва до половината с прясно откъснати цветове от липа. Липовият цвят се залива със студена вода (кофата да бъде пълна) и се оставя да кисне в продължение на 12 часа. Полученият студен извлек се загрява, прецежда се и се прибавя към водата във ваната. Ваната трябва да бъде толкова пълна, че сърцето на къпещия се да бъде над нивото на водата. Продължителността на банята е 20 минути. След това, без да се изсушава, болният се загръща с хавлия и лежи един час, за да се изпоти.
Мъртва коприва
Чай: Една пълна чаена лъжичка бяла или жълта мъртва коприва (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пият се на глътки по две чаши чай дневно.
Обикновен глог
Чай: Една чаена лъжичка глог (използват се листа и цветове) се запарва с една чаша гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. Пият се на глътки по две чаши чай дневно, разпределени на порции.
Екстракт: Равни количества прясно откъснати листа и плодове от глог се поставят в стъклено шише и се заливат с 38—40 % житна ракия. Шишето се оставя да престои на топло най-малко две седмици. От така получения екстракт се взимат от четири до десет капки дневно.
Ливадно орехче
Чай: Една пълна чаена лъжичка цветове от ливадно орехче (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои половин минута, след което се прецежда. От така приготвения чай се пият на глътки от две до три чаши на ден.
Смесен чай
Смесват се 5 г корени от валериана, 15 г плодни шишарки от хмел, 10 г жълт кантарион, 25 г цветове от лавандула, 50 г иглика. Една чаена лъжичка от билковата смес (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. Така приготвеният чай се пие много горещ, на глътки, вечер преди лягане.