Забавено кръвообръщение

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

Забавеното (слабо) кръвообращение се проявява с виене на свят и пристъпи на изпотяване, като може да се стигне и да загуба на съзнание. Причината е спадане на кръвното налягане. Това води до влошаване на крьвоснабдяването на мозъка, особено в изправено положение на тялото.
Нарушеното кръвообращение не винаги е опасно. То може да настъпи след претоварване, наранявания или психически сътресения. В тези случаи е достатъчно да се легне и краката да се вдигнат нависоко. По този начин се увеличава кръвният поток към мозъка.
При нарушения на кръвообращението такива оплаквания се получават често, и то без видима причина. Това се среща обикновено при по-възрастни хора, страдащи от атеросклероза, но също и при по-млади хора с хронично лабилно кръвообращение. За такива пациенти много подходящи са водните обливания, баните на краката с променлива температура на водата, бани на ръцете със студена вода по метода на Кнайп, сух масаж на кожата с четка, които стимулират кръвообращението. Успоредно с тези процедури се препоръчва и диета с бедна на готварска сол храна, много зеленчуци, както и билкови чайове.

Смесен чай
10 г пачи очеболец       
10 г корени от посевен анасон       
10 г бобени шушулки       
10 г кора от зърнастец       
10г гръмотрън       
10 г овчарска торбичка       
10 г исландски лишей       
10 г арника
10 г кафяво водорасло Фукус
10 г лечебен росопас
10 г градинско седефче
10 г дяволска уста
10 г бударица
10 г корени от миризлив аир
10 г репеи           
20 г парагвааски чай           
20 г бял имел           
10 г бял равнец          
30 г обикновен глог           
10 г лечебно глухарче
10 г маточина
10 г пирей
10 г пача трева
10 г полски хвощ
Необходимо е билките да са добре размесени. За една чаша чай е необходима една препълнена чаена лъжичка от билковата смес, която се накисва в продължение на 12 часа в чаша в студена вода. Извлекът се загрява, прецежда се и се подслажда с чаена лъжичка мед. Пие се сутрин и вечер на глътки по една чаша.

Домашно средство
Топло мляко с коняк: Тази напитка е много подходяща за стимулиране на кръвообращението. За приготвянето й са необходими 250 г прясно мляко, кората на 1 4 лимон, един жълтък, 10 г захар и 3 супени лъжици коняк. Млякото се затопля заедно с лимоновата кора, след което се прецежда. Прибавят се жълтъкът, захарта и конякът. Получената смес се разбива на пяна на слаб огън. Напитката се пие гореща.