Гроздето е здраве

Даниела Минчева Написана от 

(6 гласа)

Гроздето е богато на витамини A, C, B, които укрепват нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите и зрението. То съдържа багрилни вещества, които са много здравословни за сърцето и сърдечната дейност. Гроздето включва много калий, магнезий, калций, фосфор, желязо и захар, която е най-доброто "гориво" за човешкия организъм. Плодът съдържа етерични масла, танин, както и смолистите вещества, които му придават изтънчен аромат и приятен вкус. Стафидите са много полезни за енергия и укрепват нервната система.

 Комбинацията от фитосъединения в гроздето го правят изключително полезно заради множеството защитни ефекти, които са свързани с метаболизма на холестерола, окислението на вещества и възпаленията. Калият подкрепя сърдечния мускул, отделя излишните течности, а затова гроздето и сокът му се препоръчват срещу високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза, артрит, подагра, камъни в бъбреците и в жлъчката. Магнезият, калцият, фосфорът, желязото спомагат за лечение на рахит, за изграждане на младите кости и зъби, предпазват от анемия. Тъмните сортове грозде са богати на полифеноли, които са добре познати антиоксидантни съставки. В състава на гроздето магнезият спомага за редуциране на физическата умора, а цинкът предпазва от преждевременно стареене. Полезните качества на гроздето се дължат до голяма степен на витамин В, който предпазва мускулите от спазми. Изследвания върху животни доказват, съставка от гроздето, ресвератрол, може да блокира развитието на ракови клетки, преди да образуват тумори.

Във формата на гроздов сок гроздето е полезно със способността си да пречиства черния дроб и да води до отделяне на повече пикочна киселина в организма. Гроздовият сок обаче се нуждае от повече слюнка и храносмилателни сокове, за да може да се усвои лесно от организма и да не предизвиква спазми. Интересен факт е, че гроздовите семена са даже по-здравословни, отколкото самия плод. Те съдържат масло с мощни антиоксиданти, които предотвратяват стареенето на клетките. Това спомага да се предотврати развитието на дегенеративни заболявания и инсулти. Смята се, екстрактите в гроздовите семки съдържат до 50 пъти по-мощни антиоксиданти от витамин Е и витамин С, имат антивирусни и антиканцерогенни свойства, подкрепят кръвната циркулация. Препоръчва се да се пие по половин литър прясно изцеден гроздов сок сутрин, обед и вечер, за поне 2-3 месеца, а ако правите гроздова диета, консумирайте поне по килограм и половина на ден.

 Макар съставките в гроздето да са полезни за здравето, то може да предизвика разстройство на стомашно-чревния тракт и метеоризъм. Ако имате язва е желателно да го консумирате без кожичката, полезно е да я махате, ако имате имате проблеми с червата, бъбреците, пикочните и половите пътища. Гроздето е противопоказано за болни от захарен диабет. Семките на гроздето могат да дразнят възпалено гърло, затова не се препоръчват по време на настинка.