Босилек - подправка и билка

Даниела Минчева Написана от 

(12 гласа)
Босилек - подправка и билка Избрана

Босилекът има успокоителен ефект върху нервната система. Запарка от листата му успокоява стомашните болки и помага при заболявания като язва, чернодробни и жлъчни заболявания, хронични астматични бронхити, емфизем, бронхиални спазми при деца и възрастни и при гадене. Помага за отделянето на мляко при родилките. Босилекът се е прилагал при лечението на депресия.
Босилекът е класическа подправка в италианската кухня. Песто, пица маргарита и салата капрезе са недовършени без тази подправка. Босилекът върви със салати, зеленчукови ястия и сосове.

В традиционната българска кухня се използва при готвене на говеждо месо и месо от гъска, зрял и зелен боб, картофено пюре, кисело зеле, в месни и зеленчукови бульони, при ястия със зеленчуци и при приготвяне на сосове (слагат се слагат се ситно нарязани пресни листа от босилек). Добавя се на варена, задушена риба и салата от кисели и пресни краставички, марината за дивеч, салата с домати, свински пържоли. Придава пикантен аромат на чорби с картофи и особено с лук. Пресни накълцани листа от босилек се слагат на ястия с риба, месо и яйца, а от босилек, копър и тарос (естрагон) се приготвя ароматичен оцет, с който се подправят сосове и салати. Изсушените семена от босилек могат да се смелят – те са подходяща подправка към сосове, които поднасяме с печено на шиш месо или към студено печено месо.
Съхранение:
Листата на босилекът се консумират или пресени или изсушени. По-хубаво е да си купите пресен босилек с корен, защото е по-ароматен и трае по-дълго. Изсушеният босилек има по малко наситен аромат. Той се складира в херметически затворен контейнер на тъмно и прохладно място.
За какво да внимаваме:
В големи количества босилекът е токсичен. Ето защо се изисква лекарско предписание, когато го използваме за лечение на заболяване.
Съвети при готвене:
Прибавяйте босилека малко преди да махнете ястието от котлона или фурната. По този начин запазва аромата си. Пресният босилек може да бъде нарязан на ситно и да се обърка с малко вода. След това се поставя във форма за лед да замръзне и може да се добавя към ястията.