Гъбични инфекции

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

Едва ли има жена, която да не е изживявала поне веднъж в живота си някои от неприятните симптоми на многобройните инфекции, свързани с интимната област.

Вижте кои са най-разпространени гинекологични заболявания, как да разпознавате и лекувате симптомите и какво може да направите, за да се предпазите от тях.

Гъбична инфекция.

Всяка 3-та от 4 жени получава гъбична инфекция в някакъв период от живота си. Половината от жените развиват такива инфекции повече от веднъж. Гъбичните инфекции могат да бъдат предадени на мъжа, но това е рядкост.

Какво е гъбичната инфекция?Тя се причинява от микроорганизъм, наречен Candida albicans. Киселинният баланс във влагалището предпазва от растеж на гъбичката, но когато този баланс се наруши, може да се стигне до инфекция.

Определени лекарства, като антибиотиците например, стресът, бременността, диабетът са сред условията, които могат да причинят загиването на добрите бактерии, да предизвикат хормонална промяна или да отслябят имунната система, а всичко това са предпоставки, допринасящи за развитие на гъбични инфекции.


Признаци за гъбична инфекция:
- Зачервяване, сърбеж, парене в областта на влагалището.
- Течение, понякога с неприятна миризма, гъсто и бяло (като извара).
- Болка по време на сексуалните контакти.
- Болка при уриниране.

Лечение: Ако имате съмнение за гъбична инфекция се обърнете към вашия лекар, който ще установи проблема точно като вземе проба за анализ. Гъбичните инфекции са упорити, така че лечението понякога продължава дълго и може да включва както локално прилагане на медикаменти за облекчаване на вагиналния сърбеж и парене, така и орално приемане на лекарства, включително и антибиотик.

Как да се предпазите:
- Избягвайте стегнато бельо или такова от изкуствени материи. Препоръчително е да носите памучно бельо.
- След ползване на тоалетна избърсвайте в посока отпред-назад.
- Сменяйте мокрия бански костюм незабавно след излизане от воден басейн.
- Избягвайте измиване с тоалетни сапуни или гелове за тяло. Използвайте специални продукти за интимна козметика.
- По-добре си вземете душ, отколкото вана.
- Подсушавайте добре тялото след баня.