Инфекции на пикочните пътища

Даниела Минчева Написана от 

(1 глас)

Повече от половината жени страдат от инфекция на пикочните пътища в някакъв етап от живота си. За разлика от мъжете, тези инфекции са по-често срещани сред жените, тъй като при тях уретрата е по-къса и бактериите по-бързо се придвижват.

Какво представлява тази инфекция: Това е бактериална инфекция на пикочната система, което включва бъбреците, уретерите, пикочния мехур и пикочния канал. Бактерията от кожата, в близост до ректума или във вагината може да се придвижи през уретрата, причинявайки инфекция. Най-често срещаната инфекция е тази на пикочния мехур и може да протече доста мъчително.
Лошата хигиена, сексуален контакт, употребата на диафрагми, менопаузата или слабата имунна система може да са сред причините за инфекцията.

Симптомите:
- Парещо усещане по време на уриниране.
- Често уриниране.
- Чувство, че трябва да се уринира, без да можете на практика да уринирате.
- Неприятна миризма на урината.
- Мътна урина или кръв в урината.

Лечение: Вашият лекар почти сигурно ще назначи изследване на урината, за да установи точно вида на бактерията, причинител на инфекцията. Обикновено лечението се провежда с антибиотик и симптомите изчезват след 2-3 дни. При рецидивиращи инфекции може да ви бъде предписан антибиотик в ниски дози за по-продължителен период, за да се предотврати нова инфекция. Ако инфекцията е по-сериозна и е стигнала до бъбреците ви, може да се наложи хоспитализация. Гадене, болки в кръста и температура са някои от симптомите на бъбречна инфекция.

Как да се предпазите:
- Пийте много течности. Сокът от червени боровинки се смята за много полезен при пикочни инфекции.
- Не задържайте урината.
- Избърсвайте отпред-назад след тоалет.
- След сексуален контакт – уринирайте.
- Избягвайте продукти като интимни дезодоранти, гелове и пудри.

praktichnajena.eu