Гълъби разнасят смъртоносна пневмония

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

Гълъбите в София и в големите градове пренасят смъртоносна пневмония, която е опасна за хората и се открива трудно.

Безконтролното им размножаване в урбанизираната градска среда доведе до увеличаване на случаите на заболяването в последните години. Това казва пред в. "Монитор" проф. Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни и екзотични болести към Военномедицинска академия. Самото заболяване се причинява от хламидии, пренасяни от пернатите, поясни лекарят.

Във ВМА постоянно има пациенти с коварната пневмония. Без заболели от нея не остават и в Инфекциозна болница – София.

Проблемът се изостря от обстоятелството, че пневмониите от гълъбите са специфични, откриват се изключително трудно, коментира проф. Камен Плочев. Малко са джипитата, както и лаборантите, които се сещат да ги направят, уточнява той.

По тази причина заболяването най-често се открива твърде късно, когато вече е напреднало, тъй като началната му фаза протича без никакви симптоми.

Освен това то не се лекува с медикаменти, като за другите типове пневмонии, а със специфични антибиотици. Възможно е докторът да тъпче с антибиотици от друга група пациента по седем-десет дни

без каквото и да е подобрение тъй като не се е сетил, че става дума за хламидии от гълъбите.

Ако пневмонията, причинена от гълъбите, не се лекува навреме, се стига до възпаление на белите дробове. Хламидиите, които я разпространяват обаче, могат да ударят още нервната и храносмилателната система.

Петнадесет случая на пневмонии, причинени от гълъбите, има в София и София-област само за последния месец и половина, показват данни от регистрите на районните здравни инспекции.

Инфекционистите обаче предполагат, че те са много повече, тъй като заради трудната им диагностика вероятно лекарите са лекували пациенти с тази диагноза погрешно за друг тип пневмония.

Хората да не хранят гълъбите на прозорците си, невинното им занимание може да се окаже твърде сериозно за тях, предупреждава проф. Плочев и пояснява, че не само гълъбите на свобода, но и домашните, както и папагалите също пренасят опасните хламидии. Затова те трябва да се имунизират, преди да се вземат за отглеждане у дома. / БГНЕС