Д-р Андреева: ГЕРБ с лека ръка пипаха парите за здраве на хората

Даниела Минчева Написана от 

(0 гласа)

Здравната стратегия ни трябва, за да започне нещо да се случва в здравеопазването в България. Това каза пред Нова телевизия здравният министър д-р Таня Андреева.

Твърде дълго имаше мъчително мълчание в сектора. Всеки разбира, че финансовият ресурс в системата е ограничен. Задлъжняването на болниците се дължи на недостатъчно финансиране на дейността. Търсят се механизми това да се намалее, каза Андреева и посочи, че това може да стане и чрез намаляване на болниците, които сключват договор с НЗОК.

За мен трябва да има повече от една здравноосигурителна каса, за да могат хората да избират кой да се грижи за тяхното здраве. Много е важно, че в очите на хората, а и реално е така, с втора НЗОК се прави по-прозрачно използването на финансовия ресурс, подчерта Андреева. Тя добави, че е обсъждано на политическо ниво дали да има втора здравна каса.

"Има разбиране сред политическите партии, че това трябва да се случи. Тук трябва да се каже, че за да се изгради втора здравна каса, втори стълб, трябва да има финансов ресурс, за да се стартира. Този финансов ресурс от 1,4 млрд. лева, натрупан в продължение на години до 2010 г., се натрупваше в здравната каса и целта на тези пари беше да се направи реформата в здравеопазването, тези пари, обаче, ги няма. В края на 2010 г. тези пари с промяна в закона бяха прехвърлени в бюджета на държавата, за да запълват дефицити на бюджета. Това е най-непрозрачното изхарчване на парите на хората и най-непрозрачното прибиране на едни пари от едно място в някакъв общ кюп. Така и не се разбра къде отидоха тези пари – дали за магистрали, дали за подслушване. Не се знае", категорична е Таня Андреева.

Единствените, които с лека ръка пипаха парите за здраве на хората бяха ГЕРБ и затова не приемам никакви упреци от тях за това какво се прави и какво ще се прави в здравеопазването, защото специално в здравеопазването ГЕРБ не направиха нищо. Толкова дълго нищо не се е правило, че моля, не очаквайте за 6 месеца всичко да се промени в здравеопазването, заяви още здравният министър. /БГНЕС