Карамфилът е отличен антиоксидант

Даниела Минчева Написана от 

(10 гласа)
Карамфилът е отличен антиоксидант Избрана

Подправката карамфил е всъщност ароматичните сушени цветни пъпки на едно дърво от семейство Myrtaceae. Използва се традиционно в индийската кухня, китайската кухня, мексиканската кухня, а оттам - и навсякъде по света.

Сред подправките карамфилът е най-мощният антиоксидант. Причината е, че той съдържа голямо количество фенолни вещества. Това са открили учени от университета Мигел Ернандес в Испания. Карамфилът има най-висок капацитет да отделя водород, да намалява процесите, свързани с отделянето на свободни радикали, освен това може да редуцира нивата на желязото. Изследването е публикувано в списанието Flavour and Fragrance Journal.

Карамфилът е познат в народната медицина в Индия, Китай и Тибет, както и при различни билколечения. В модената медицина се използва като съставка за болкоуспокояващо в зъболечението. Използва се също като лекарствено средство, което увеличава солната киселина в стомаха и укрепва перисталтиката, пише wikipedia.org.
От собствен опит знам, че при ангина е достатъчно да сдъвчите 4-5 карамфилчета и веднага ще получите облекчение и по-скорошно оздравяване.