Букет от билки помага при сърдечен инфаркт

Даниела Минчева Написана от 

(3 гласа)

Инфарктът на сърцето е сериозно заболяване, което се изразява в разрушаване на определен участък от сърдечния мускул. Това се дължи на преустановено кръвоснабдяване на този участък вследствие непроходимост на артерията, която го снабдява с кръв. При пълно запушване на някой от коронарните съдове се стига до „масивен инфаркт", който обикновено е със смъртен изход. Но ако е запушено само някое съдово разклонение, инфарктът може да протече по-леко. От инфаркт на сърцето боледуват по-често мъжете, и то между 40 и 60-годишна възраст. Предразполагащи фактори са атеросклерозата, захарната болест, затлъстяването, високото кръвно налягане, тютюнопушенето, застоялият живот, постоянното и силно нервно напрежение. Пристъп на ангина пекторис с по-голяма продължителност също може да доведе до инфаркт.
Проявите на сърдечният инфаркт много приличат на тези на ангина пекторис, но болката е по-силна и по-дълготрайна, най-често няколко часа. Чувството за страх е по-силно изразено.

За профилактика на сърдечния инфаркт (или евентуално повторение) се препоръчват същите мерки, както при ангина пекторис.

Смесен чай
10 г пачи очеболец           
10 г корени от посевен анасон           
10 г бобени шушулки           
10 г кора от зърнастец           
10 г гръмотрън           
10 г овчарска торбичка           
10 г исландски лишей           
10 г репей           
20 г парагвайски чай           
20 г бял имел           
10 г бял равнец           
30 г обикновен глог           
10 г арника
10 г кафяво водорасло Фукус
10 г лечебен росопас
10 г градинско седефче
10 г дяволска уста
10 г бударица
10 г корени от миризлив аир
10 г лечебно глухарче
10 г маточина
10 г пирей
10 г пача трева
10 г полски хвощ
Необходимо е билките да са добре размесени. За една чаша чай е необходима една препълнена чаена лъжичка от билковата смес, която се накисва в продължение на 12 часа в чаша в студена вода. Извлекът се загрява, прецежда се и се подслажда с чаена лъжичка мед. Пие се сутрин и вечер на глътки по една чаша.