Хигиена на йогите

Даниела Минчева Написана от 

(4 гласа)

Освен общопознатите, йогите спазват редица други методи за лична хигиена. При прочистването на вътрешните органи те използуват шест главни метода. От своя страна същите се делят на две основни групи:
1. Манипулации за прочистване на храносмилателната система.
2. Манипулации за поддържане на гърлото и носа.

Нети — баня на носа
Техника:
1. Сипете в чаша топла вода щипка сол.
2. Направете си с лявата длан паничка (шепичка), в която налейте вода, и я дръжте под носа.
Притиснете с безименния пръст дясната ноздра, а лявата потопете във водата.
Много деликатно вдишвайте през отворената ноздра, като леко всмукнете солена вода.
3. Бавно наведете главата назад така, че няколко капки от засмуканата вода да преминат през, носа в устата. Изплюйте водата.
Ключът на тази техника е деликатно засмукване на водата и бавно навеждане на главата назад. Бързото засмукване на водата би довело до проникването й в носния канал и щипене в най-деликатните нерви на мириса. Това неприятно усещане трябва да се предотврати. Ако водата се всмуче деликатно, а навеждането на главата е бавно, водата се стича по ръба на ноздрата и не достига органите на носа.
6. Налейте топла вода в дясната шепичка и продължете банята, този път — на дясната ноздра. Дозиране: и двете ноздри трябва да се изплакнат около 3 пъти. Трябва да се всмуче само няколко капки, колкото след това могат да се издухат.
Нети е техника за прочистване на носа. Трябва да се практикува всеки ден сутрин като част от утринния тоалет. Ако има опасност от хрема или възпаление на слузестата ципа, банята може да се повтори многократно. Нети спада към най-старите прочистващи методи. Ако редовно плакнете носната кухина, ще се освободите не само от натрупаната там мръсотия, но ще се чувствате в ежедневната си работа свежи и оживени. Нети увеличава и съпротивляемостта срещу хрема и простуди.
Йогите много сурово спазват принципите за поддържането на тялото. Йогите препоръчват честото миене със студена вода, миене и разтриване на кожата. Разтриването става с намокрена в студена вода кърпа. Препоръчва се също така веднъж на две седмици да се втрива в тялото специално масло за поддържане на кожата. Важни са и редовните разходки по всяко време на годината, тъй като чистият въздух е също така необходим на организма както водата. Преди всичко йогата препоръчва спокойствието. Нервирането и бързината са много вредни за здравето, а спокойствието и хармонията — много полезни.