Начин на хранене на Йогата

Даниела Минчева Написана от 

(4 гласа)

В системата на йогите най-важни са дихателните упражнения, азаните и упражненията за концентрация. Обаче ако йогистът не приема необходимото количество калории, ако не спазва принципите на хигиената и ако не живее рационално, няма да постигне добри резултати. Доказано е, че рационалното хранене предпазва от някои заболявания и е важен фактор за удължаването на живота. Количеството и качеството на храната оказват влияние върху човешкото здраве. Голямото количество храна, без оглед на нейното качество, е вредно за организма. „Всяка болест започва от масата" казва една индийска пословица. Ако опростим нашето меню, ще бъдем здрави и по-дълго ще живеем. Йогите имат оригинални възгледи за качеството и количеството на храната. И макар че не се спират върху съдържанието и значението на калориите, въглехидратите, мазнините, минералните съставки и др., те са възприели много от ценния хилядолетен опит. Ако направим критически анализ на този опит, виждаме че те са много точни. В йогийската диета няма догматични правила. Според нея човек трябва да яде всичко, което е необходимо за поддържането на живота. Препоръчват се преди всичко зеленчуци, плодове, млечни продукти и ястия, които са „чисти", приятни, сладки и леко смилаеми. Йогите са привърженици на вегетарианството. Знаем обаче, че месото е богат източник на белтъчини и аминокиселините са незаменими. Затова белтъчините от животински произход не бива съвсем да се изключват от менюто. Следователно крайното вегетарианство не е препоръчително. Ако не ядете месо, яжте яйца, мляко и млечни продукти. Йогите се хранят със зърнени храни, плодове, зеленчуци, бобови растения, мед, млечни продукти. т. нар. „цели продукти" — цяло зърно (пшеница, ечемик, царевица, елда, палачинки от едросмляно брашно) са основната храна на йогите.

Трябва да се избягват всякакъв вид животински мазнини. Относително най-подходяща мазнина е растителното масло. Строго забранена е маста.

Йога препоръчва следната закуска: овесени или пшеничени ядки, смесени с орехи или бадеми, лешници и залети с прясно мляко. Сурови плодове, мътеница и кисело мляко.

Трябва да се избягват сол, захар, шоколад и сладкиши. Вместо тях се препоръчват плодовете.

Не бива да пиете по време на храна нищо друго с изключение на мляко. Умереността е най-важният принцип на йогийския начин на хранене.

Йога подчертава значението на храните, които прочистват тялото. Най-подходящи за това са зеленчуците, плодовете и соковете. Не се препоръчват брашнените изделия, нишестените ястия, консервирани месни продукти.

Въз основа на хилядогодишния опит и наблюдение йога ни учи, че чистото отвътре тяло е по-съпротивляемо срещу болести. Затова толкова важни са азаните и упражненията, които помагат за запазване на добро кръвообращение и осигуряват правилното функциониране на органите, чиято задача е да отделят от тялото отпадъчните продукти на материята. Функционирането на тези органи може още, повече да се подобри чрез подходящ начин на хранене и избягване на такива храни, чиито не смилаеми остатъци остават в тялото.