Основна храна на йогите

Даниела Минчева Написана от 

(2 гласа)

Зеленчуци. Според йогите от зеленчуците най-здравословни са зелената салата, керевизът, морковите, царевицата, доматите, краставиците, репичките и зеленият пипер в сурово състояние. Те съдържат хранителни и минерални съставки и са добро лекарство за увеличена киселинност на стомаха.

Картофите, тиквите, фасулът, цветното зеле, лещата трябва да се варят, но да не се преваряват. При по-продължително варене хранителната стойност на зеленчуците се намалява и дори напълно изчезва.

Плодовете според йогите трябва да се консумират винаги в сурово състояние. Те очистват тялото и оказват положително влияние върху храносмилателната система. Източник са на енергия и витамини. Консервирането, замразяването и варенето намаляват качествата на плодовете. Йогите делят плодовете на сладки и
кисели. Двата вида плодове не бива да се консумират едновременно.

Сладки плодове: ябълки, банани, грозде, пъпеши, праскови, кайсии, круши. Сладките плодове са богат източник на енергия, улесняват дейността на дебелото черво и перисталтиката на червата.

Кисели плодове: портокали, лимони, грейпфрукти, ягоди, малини, ананаси. Те помагат на тялото да отделя отровните отпадъчни материали и пречистват цялата храносмилателна система.

Сушените плодове са специални носители на хранителни и минерални елементи.

С орехите, които съдържат много белтъчини, според йогите може най-добре да се замени месото. Препоръчва се консумирането им в сурово състояние, тъй като солените и печените орехи и бадеми са тежко смилаеми.

Млечните продукти се препоръчват във всякакъв вид. Естествено от тях най-пълноценно е прясното сурово мляко. От сирената се препоръчват твърдите сирена, приготвени от селските жени по естествен начин. Пикантните, преседели сирена съдържат много отпадни продукти на обмяната, които снижават тяхната стойност. Киселото мляко (йогурт) влияе положително на дебелото черво.

Медът представлява важна съставна част в Диетата на йога.

Йога съветва да се откажете от тежко смилаемите, неподходящи храни и да ги заместите с плодове и зеленчуци. Тежко смилаемите храни изискват много енергия за отделяне на техните остатъци от тялото, докато зеленчуците са много по-лесно смилаема и по-пълноценна храна. Йогите са противници на каквито и да било подправки от корени. Те считат за вредна и обикновената сол. Плодовете, зеленчуците и зърнените храни са достатъчно снабдени с минерални соли и затова не е необходимо изкуствено да солим ястията.

Въз основа на научните си наблюдения Йогендра твърди, че-консумирането на големи количества сол е много вредно. Пресо-лените ястия много често смущават работата на сърцето. Един човек употребява ежедневно 200 пъти повече сол, отколкото употребява например горилата.

Йога не препоръчва люти, горчиви, кисели и щипещи храни.

За количеството на консумираната храна йогите имат определено становище. То се определя от здравия, нормален (не лаком) стомах. Не могат обаче да се посочат единни норми, тъй като те зависят от индивидуалния случай.

Най-важният принцип на йогите гласи: „Яж, ако си гладен, но никога не преяждай". Консумирането на храна трябва да се ограничи особено вечер. Йогите считат, че еднократното приемане на храна или гладуването също така са вредни както преяждането или сядането на масата с още пълен стомах. Според Йогендра
трябва да се отнасяте с резерва към религиозните постения и други подобни обичаи.

В системата на йогите водата заема второ място след въздуха. Рано сутрин, след като уринират, йогите изпиват 1—2 чаши вода. Вероятно правят това за прочистване на храносмилателната система и за стимулиране перисталтиката на червата.

Йога посочва грешките, допускани от европейците в областта на диетологията, в следния вид:

1.    Преяждане. Средният европеец просто по навик яде повече от необходимото, като пълни стомаха си със различни несмилаеми храни.

2.    Девитаминизиране на храните поради тяхното консервиране, замразяване и използуване на изкуствени торове.

3.    Консумация на отровени храни поради използуване на различни химически вещества.

4.    Неправилно смесване на различни храни. Мнозина при хранене се ръководят от принципа, че в стомаха храната ще се смели. Трябва да се знае кои храни могат да се консумират една след друга и кои заедно, за да предотвратите вредните реакции.

Най-неподходящи са следните комбинации:

а)    сладки и кисели плодове;

б) месо и скорбяла (според йогите месото не бива да се смесва с въглехидратни добавки — картофи или хляб; по този начин ще избегнете натрупването на тлъстини);

в) течности и твърди храни (поемането на течности по време на храненето затруднява работата на стомашните сокове; не бива да се пие и между отделните ястия; можете да пиете най-малко половин час след нахранване; тогава течностите протичат бързо през празния стомах и веднага гасят жаждата;

г) черно кафе и сметана (тъй като са силно киселинни и са вредни за кожата).