Постите - катализатор на здравето

Даниела Минчева Написана от 

(2 гласа)
Постите -  катализатор на здравето Избрана

Какъв е смисълът във физиологичен план на Коледните пости, които са едни от най-дългите през годината?
Преди да отговорим на този въпрос, трябва да се подчертае, че Коледните пости са продължение на системата от пости през цялата година – Великия пост,

Петровите пости и Богородичните пости, и да напомним, че някога тези пости са се провеждали само на вода. Сега обаче постенето предполага въздържане само от месо и месни продукти, яйца, мляко и млечни продукти, животински мазнини и продукти, алкохол.
С настъпването на есенно-зимния сезон под влиянието на студа намиращите се в кръвта отпадъчни вещества започват да преминават в тъканите. Ако не се вземат мерки, тези вещества започват постепенно да се уплътняват в тъканите и да пречат на нормалното функциониране на клетките, на органите, на целия организъм.
Постите са мощен катализатор на здравето, възстановяват и подобряват работата на всички органи и системи в организма

Появяват се различни заболявания, чиято цел е да отделят от организма събралата се слуз във вид на храчки при кашлицата, хрема или с помощта на висока температура на тялото.
Системата от пости, и в частност Коледните пости, позволява на организма навреме да се освободи от токсините и отпадъчните продукти и по този начин да бъде заложен „фундаментът“ на доброто здраве през есенно-зимния сезон. Навреме очистеният организъм е най-сигурното препятствие и профилактика за настинките, простудите, грипа – така характерни за този сезон. Ето защо, ако през този период се предприеме например и 7-дневно пълно въздържане от храна – само на вода, и то през втората или четвъртата фаза на Луната, очистването ще стане още по-ефективно и мощно.
Лечебното (в случая профилактично) 3-7-дневно гладуване обаче трябва да се провежда на топло, да се използват топли вани, втривания в кожата на тялото на зехтин. Пълното гладуване не се препоръчва за хората с преобладаваща хронични заболявания, за възрастните, за слабите и изтощените по една или друга причина хора.
За тях гладуването през зимния сезон води до рязко охлаждане на организма,
изсушаване (втвърдяване) на организма и до по-голяма от нормалното загуба на телесно тегло, което след това много по-трудно се възстановява при захранването.
За тези, които ще постят, ще бъде подходящо да използват храни, които затоплят организма. Това са пчелният мед, орехите, киселите и сладките ябълки (медът поражда топлина в тялото и изгонва слузта; киселият вкус също поражда топлина и съдейства за доброто храносмилане; сладкият вкус укрепва телесните сили и удължава живота; орехите загряват организма и са мазни).
Профилактично-оздравителната система на постите е мощен катализатор на здравето, възстановява и подобрява работата на всички органи и системи в организма и увеличава неговите защитни имунни сили. Постите ни са завещани от дълбока древност, препоръчват се от всички религии и нека използваме този природен дар разумно и с благодарност.
ДАР