Овчарска торбичка помага при климактериум

Даниела Минчева Написана от 

(9 гласа)
Овчарска торбичка помага при климактериум Избрана

( Capsella bursa-pastoris )
Това, срещащо се навсякъде по пътища, поляни, канавки, полета и в зеленчукови градини, висококачествено лечебно растение се смята най-често за досаден плевел.

Познаваме го още като кръвоспираща билка, гъшарка, бабини гниди или старчец. Стъблото достига 40 см височина. Време на цъфтеж: от март до ноември. Дребните мръсно-бели цветчета образуват сенников грозд, който се проточва в дълга плодна чепка. По тънките дръжки пък висят малките сърцевидни шушулки, които на пипане се като кожа. Кокошките имат особено предпочитание към сърцевидните торбички. Щом снегът почне да се топи, овчарската торбичка се показва – свежа и зелена.
Чаят от овчарска торбичка – по две-три чаши на ден, се прилага с голям успех при всички видове кървене, като например от носа, стомаха, червата и при нередни кръвотечения от матката. При кървящи рани, при които кръвта не може да се спре, отварата от овчарската торбичка действа поразително бързо.
При силни менструални кръвотечения, 8 до 10 дни преди настъпване на периода, се започва да се пие всеки ден по две чаши запарен чай, като на една чаша се слага една пълна чаена лъжичка от билката. Този чай помага и за регулиране на цикъла в пубертета. През климактериума всяка жена би трябвало да изпива в продължение на четири седмици по две чаши на ден, три седмици да прави пауза и след това да се повтори отново.

При кървящи хемороиди се правят малки клизми, промивки с хладка отвара от овчарска торбичка.

Майки на които по време на кърменето се подуват гърдите, трябва да си запарят от билката, и след 3 минути, да се прецади самата дрога да се сложи в тензух и да се наложат. 

При кървене на бъбреците се препоръчва най-горещо всеки ден да се пият по две чаши чай – смес от овчарска торбичка и хвощ  в равни количества.

Овчарската торбичка играе и регулираща роля  при кръвообръщението, препоръчва се както при твърде високо, така и при твърде ниско кръвно налягане. Прави се запарка от една чаена лъжичка в 200 мл гореща вода. На ден са препоръчителни 2 чаени чаши, като пиенето се преустановява с нормализирането на кръвното.

Билката действа лековито и при кървене на матката. В този случай се пие от една до две седмици, дори и да е спряло кървенето, за да няма рецидив. Пак по една чаена лъжичка от овчарската тобичка се запарва в 200 мл. вода.

Това ценно лечебно растение е особено важен помощник при всички мускулни заболявания.
Когато при атрофия на ставите или мускулите нищо друго не помага, направете следното: овчарска торбичка нарязана на дребно, се слага да престои десет дни на топло, за предпочитане е на слънце в житна ракия. С получената тинктура, няколко пъти на ден трябва да се правят разтривки, също така се пие по четири чаши чай от цариче.

ПРИЛОЖЕНИЯ

Приготвяне на чай: Една препълнена чаена лъжичка с билки се попарва с ¼ литър вода и се оставя малко да покисне.

Запарващ компрес: Две препълнени шепи овчарска торбичка, по възможност прясна, се слагат в сито и се държат над водна пара. Задушената билка се слага в памучна кърпа и се налага на болното място.

Тинктура от овчарска торбичка: Прясна овчарска торбичка – листа, дръжки и цветове се нарязват на ситно (за тази цел, аз използвам ножица) и се сипва във буркан или бутилка, без да се тъпче, залива се с 38 до 46%-ова житна или плодова ракия (трябва да покрива билките) оставя се две седмици на слънце или на топло място. После се прецежда и се налива в тъмна бутилка. Съхранява се на тъмно!

Бъдете здрави и благословени!